Vorsprung durch Technik – Napredak kroz tehniku, slogan kojeg Audi koristi od 1982., jasno će se predstaviti u novom modelu Audi A4 šeste generacije, ukupno desetim u seriji (B10), koji se očekuje 2023.

‘Priča’ je, naime počela 1972., kad je predstavljen model 80, a aktualni Audi A4 (B9) predstavljen je na jesen 2015. Kad je u pitanju dizajn novog modela, ne očekuju se iznenađenja. Audi je prvi ‘šprancirao’ dizajn, što ima vrlina i mana, pa će novi A4 biti povećana, dodatno ušminkana verzija modela Audi A3 Sedan.

Bit će napravljen na novoj generaciji modularne platforme za uzdužno postavljen motor, na kojoj će nastati novi modeli A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q7, Q8. Nova će platforma povećati udio čelika visoke (HTS) i ultravisoke čvrstoće (UHTS) na više od 60 posto, što će omogućiti povećanje sigurnosti i čvrstoće, uz prosječno smanjenje mase za 50 kg.

To su preduvjeti za poboljšanja performansi i smanjenje potrošnje goriva.

Bit će više luksuza i hi-tech gadgeta, glavni će adut biti unaprijeđeni turbobenzinac 1.5 eTSI, blagi i plug-in hibridi postaju ‘zakon’, a pandemija koronavirusa produljit će vijek turbodizelašu 2.0 TDI, koji će se nuditi sa 150, 190 i 224 KS.

Novost: svi će se modeli serijski opremati automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva (s-tronic). Ručni šaltung će se trebati posebno naručiti. Svi će benzinci TFSI (dakle turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem) biti opremljeni 48-voltnim sustavom.

Bit će to odlikaš od glave do pete ze još opasniji konkurent za Mercedes-Benz C-klase i BMW Serije 3.

Ilustracija: Avarvarii, Autozeitung.de