NUŽNE SU 4 MJERE

Brzina, mladi vozač u snažnom autu, umor, alkohol/nedopuštene tvari i mobitel mogući su uzroci tragične nesreće na naplatnim kućicama autoceste A2 u Zaprešiću

Slika je Ilustracija

Zbog spoznaje da može bez rizika kažnjavanja najteže kršiti prometne propise, 20-godišnji vozač Audija TT, umoran i u upitnom stanju, na autocesti A2 vozio je brže od 200 km/h, prekasno uočio naplatne kućice te se, nakon neuspješnog kočenja, brzinom oko 90 km/h zabio u naplatne kućice kod Zaprešića

Autor: Željko Marušić, prometni stručnjak

Istraga će pokazati je li bio vezan sigurnosnim pojasom, jer razmjerno očuvana karoserija vrlo sigurnog automobila (zaštitni kavez je izdržao udarac) ukazuje da je mogao i preživjeti. Srećom u nesreći udarac u betonsku barijeru između dva traka na naplatnim kućicama bio je najmanje opasan za djelatnike na naplatnoj kućici i ostale sudionike u prometu.

Istraga će također pokazati je li bio pod utjecajem alkohola i/ili nedopuštenih supstanci te je li u kritično vrijeme koristio, i na koji način, mobitel. Poseban je problem što je 20-godišnjak legalno mogao voziti automobil snažniji od 200 KS.

Ova tragična nesreća ukazuje na nužnost sljedećih mjera:

1. Povećati izvjesnost kažnjavanja, prvenstveno premrežavanjem prometnica radarskim kamerama koje bilježe najteže prekršaje: prekoračenje brzine, prolaske kroz crveno svjetlo, nepropisno pretjecanje, korištenje mobitela, nevezivanje… To bi istodobno rasteretilo policiju, koja bi djelovanje mogla i trebala usmjeriti na kritične uvjete (lokacije, uvjete na cesti i vrijeme).

2. U ranim jutarnjim satima, posebice vikendom policija bi trebala pojačano i ciljano pokrivati dionice kojima se vraćaju ili voze osobe s prethodnog tulumarenja. To je, kao jutros, na naplatnim kućicama u Zaprešiću, jasno pokazao ‘slučaj Banožić’.

3. Uvesti propis ‘Mladi vozač’ za osobe do navršene 24. godine, za koje bi vrijedilo ograničenje snage vozila od 70 kW (95 KS) do 21. godine i 85 kW (116 KS) do 24. godine, samo za privatne vožnje u privatnim vozilima (ne i za gospodarski promet) i “privremene vozačke dozvole”, uz definiranje uvjeta (sigurnog ponašanja u prometu) za dobivanje trajne vozačke dozvole.

4. Brzinu na autocestama od 22 od 6 sati treba ograničiti na 100 km/h

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo