BITI ĆE I NAGRADA

Dan ljubaznosti u prometu 2023. godine, danas se provodi preventivna akcija

Temeljem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa RH 2021. – 2030. prometna policije PU zagrebačka, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet 25. put organizira akciju ‘Dan ljubaznosti u prometu’

Akcija se održava povodom dana Grada Zagreba s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Od vozača se očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste.

Ta gesta ima značenje: ‘Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu’. S druge strane, pješake potičemo da s e vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: ‘Hvala’ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo. Naravno, želja je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje.

Dakle, u srijedu 31. svibnja 2023. godine u vremenu od 10 do 14 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Na posebnim obrascima bilježit će se registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će se nasumice „izvući“ 10 vozača koji će biti prigodno nagrađeni. Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget.

Autor

Preporučeni sadržaj