EKOLOGIJA ILI POLITIKA

“Ekološki” preokret: Njemačka osporava i obara odredbu o Izabrani toplinskih motora 2035.?

-

Nakon tehnološki upitne i politički uvjetovane odluke o zabrani prodaje benzinskih i dizelskih vozila 2035. godine dolazi do otrežnjenja i reakcije…

Glavni protivnici potpune zabrane prodaje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. godine su Nijemci. To je podiglo dovoljno prašine da je glasovanje europskih ministara o zabrani odgođeno na neodređeno vrijeme. Iako je to obično više formalno glasovanje, ovaj je korak ipak neophodan.

Glavni kamen spoticanja Njemačke je potpuna zabrana benzinskih i dizelskih motora, što također isključuje korištenje ekološki prihvatljivijih (neutralnijih) sintetičkih goriva i vodika. Nijemci kažu da u potpunosti podržavaju elektromobilnost, ali da žele dati priliku i drugim ekološki prihvatljivim tehnologijama koje također imaju nultu emisiju.

Smatra da je Njemačka samo jedna zemlja, ali je s druge strane pokretačka snaga europske industrije koja služi kao primjer mnogim drugim zemljama. Kritičarima zabrane, koja će na snagu stupiti 2035. godine, pridružili su se i Talijani koji su upozorili da Europa time čini “samoubojstvo”, što je voda na mlin kineske industrije. Pobunjenički dio EU već ima četiri članice, budući da u Njemačku i Italiju ulaze još Poljska i Bugarska.

Kada će i kako sve završiti još se ne zna, no jasno je da je u interesu EU da se što prije počnu provoditi strogi zahtjevi koji su nužni za postizanje ambicioznih klimatskih ciljeva.

Autor