VAŽNO ZA KUPCE RABLJENIH

Prema istraživanju pouzdanosti Consumer Reports 2022, Mercedes-Benz je čisti gubitnik, a najbolja Toyota

Prema istraživanju kvalitete i pouzdanosti automobila za 2022., koju je provela američka potrošačka organizacija Consumer Reports, Mercedes-Benz je na samom dnu. Ali i druga se velika njemačka marka nije proslavila, ovo su rezultati poretka:

Američka potrošačka organizacija Consumer Reports, u godišnjoj studiji pouzdanosti, 2022. je ponovno ispitala 300.000 vlasnika automobila. U internetskim upitnicima mogli su ocijeniti pouzdanost svojih vozila iz modelskih godina 2020., 2021. i 2022. Poredak se sastoji od rezultata istraživanja iz 17 kategorija, koje se odnose na motor, prijenos i ugrađenu tehnologiju.

Budući da se veliki broj ocjenjivanih vozila nudi i na europskom tržištu rezultati studije su nam također zanimljivi za naše kupce rabljenih automobila. Primjerice, hibridni automobili i limuzine ocijenjeni su kao najpouzdaniji automobili među svim kategorijama vozila, dakle s najmanje problema u korištenju. Kao i 2021., azijski su proizvođači u usponu i napreduju na ljestvici. Sedam od deset najpouzdanijih marki dolazi iz Japana ili Koreje.

Toyota zauzima prvo mjesto. Ispodprosječnu ocjenu dobio je samo model Toyota Tundra zbog curenja, problema s karoserijom, bojom i oblogom. Plug-in hibrid Toyota RAV4 također je ocijenjen samo kao prosječan. Svi ostali modeli Toyota, pak, blistaju natprosječnom ocjenom. Toyota Corolla Hybrid zauzela je prvo mjesto te je proglašena najpouzdanijim modelom u Consumer Reportu 2022. Među proizvođačima Toyotina podružnica Lexus zauzima drugo mjesto. Neočekivano na trećem mjestu je BMW.

Ako brend nije bio ni među 10 najboljih 2021., a sada je na postolju, to je izvrstan uspjeh. Razlog: svi modeli marke ocijenjeni su ili prosječno ili bolje. BMW serije X3, X5, X7 i 5 imaju prosječnu pouzdanost. BMW serije 3 i serije 4 čak su ocijenjeni iznad prosjeka od strane potrošača. BMW minus bodove dobiva samo za probleme s elektronikom. Audi je šesti u poretku, zahvaljujući modelu Audi A5 koji se najbolje ponaša od svih modela iz Ingolstadta te je ocijenjen kao natprosječno pouzdan.

U sredini su smješteni modeli poput A4 ili Q3, Q5 i Q7. Proizvođač Subaru zauzima sedmo mjesto. Acura je osma, a Kia deveta. Lincoln mjesto deset. U sredini su Genesis na 12. mjestu, Hyundai na 13. i Volvo na 14. Slijedi Nissan na 15. mjestu, Ford je na 18. mjestu. No u Consumer Reportu 2022. nisu samo odlikaši i dobri po pouzdanosti, već i loše ocijenjeni proizvođači. Bitna je i kategorija vozila, jer su pick-upovi prolaze najgore u pogledu pouzdanosti. Također izgleda ispod prosjeka za električna vozila. Od 11 električnih automobila samo su četiri dobila prosječnu ili bolju ocjenu. Najčešći problemi bili su s punjenjem, baterijom i elektromotorima.

Tesla je proizvođač električnih vozila s najviše recenzija Consumer Reports. Ovdje se vlasnici žale na probleme s karoserijom, upravljačem, bojom, oblogama i klimatizacijskim sustavom mnogih modela. S druge strane, električni pogonski sklopovi imaju manje problema. Tesla Model 3 ima prosječnu pouzdanost – jedan od razloga zašto se proizvođač popeo za četiri mjesta u usporedbi s 2021. i zauzeo 19. mjesto. Model S, Y i X su pak dobili ispodprosječne ocjene. Još jedan zanimljiv nalaz iz potrošačkog testa: hibridni modeli pouzdaniji su od svojih plug-in hibridnih varijanti.

Volkswagen je gotovo pri kraju lanca ljestvice na 22. mjestu, no ipak marka može zabilježiti mali uspjeh i neće završiti na posljednjem mjestu kao 2021. godine. Predzadnji na 23. mjestu je Jeep. Mercedes-Benz ima negativan rekord i prvi put na posljednjem mjestu zauzima 24. mjesto. Ispitanici sve više prijavljuju elektroničke pogreške.

 

Autor