NOVI ČELNIK JAPANSKOG DIVA

Izvršni direktor Toyote Akio Toyoda odstupa, što bi moglo ubrzati uvođenje električnih modela tvrtke

Toyota

Toyodu će 1. travnja zamijeniti Koji Sato, koji trenutačno obnaša dužnost predsjednika Lexusa i Gazoo Racinga, Toyotinog odjela za motorsport i izvedbene automobile

Akio Toyoda, predsjednik i glavni izvršni direktor Toyota Motor Corporationa, odstupit će 1. travnja 2024. i postati predsjednik upravnog odbora. Njega će zamijeniti Koji Sato, trenutni predsjednik Lexusa i Gazoo Racinga, Toyotinog odjela za motosportske i izvedbene automobile.

Pod Toyodom, proizvođač automobila je ostao predan hibridima i sporo usvaja EV, ali to bi se moglo promijeniti pod novim, mlađim vodstvom. Akio Toyoda, predsjednik i izvršni direktor Toyote Motor Corporation, napustit će svoju poziciju čelnika japanskog proizvođača automobila 1. travnja, objavila je danas tvrtka.

Toyoda (67) će postati predsjednik upravnog odbora, a sadašnji predsjednik Takeshi Uchiyamada odlazi u mirovinu, ali će ostati član upravnog odbora. Toyoda je unuk osnivača tvrtke, Kiichira Toyode, a izvršni je direktor od 2009. godine.

Njega će naslijediti Koji Sato, trenutačno predsjednik i marke Lexus i Gazoo Racinga, Toyotine motosportske divizije koja je također razvila cestovne automobile visokih performansi marke uključujući GR Supru i GR Corollu. Sato, 53, ovu je ulogu započeo 2020.

Najava bi mogla signalizirati stratešku promjenu u Toyotinom pristupu električnim vozilima. Iako je tvrtka bila pionir u hibridima s Priusom, pod Toyodinom vladavinom proizvođač automobila nije bio voljan posvetiti se prijelazu na potpuno električnu liniju, navodeći zabrinutost zbog obilja sirovina koje bi takav potez zahtijevao.

Lansiranje prvog namjenskog električnog vozila, Toyota bZ4X, također je prošlo loše, s opozivom i obustavom prodaje prošle godine zbog neispravnih vijaka glavčine kotača. Iako je električni crossover nedavno ponovno lansiran, proizvođač automobila ima niska očekivanja od prodaje.

Ali s Toyodinim odstupanjem, prioriteti marke bi se mogli promijeniti. “Zbog moje snažne strasti prema automobilima, ja sam staromodna osoba u pogledu digitalizacije, električnih vozila i povezanih automobila,” rekao je Toyoda, a prenosi The Financial Times. “Ne mogu ići dalje od toga da budem čovjek za automobile i to je moje ograničenje.”

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo