DOBAR POSAO U ITALIJI

Fiat 600 uhvaćen bez kamuflaže u Liguriji, prije debija 4. srpnja 2023.

Foto: Cochespias

Fiat 600, nasljednik modela 500X, crossover B-segmenta pokretat će se uspješnim 3-cilindarskim turbobenzincem 1.2 i 4-cilindarskim turbodizelašem koncerna Stellantis

Ozbiljan propust ili namjerno ‘curenje’ informacija? Novi Fiat 600 opet je potpuno neskriven. Nakon što je uočen u Njemačkoj i Rimu, nasljednik modela Fiat 500X sada je fotografiran u Liguriji, u gradu Lerici. Tamo je kompaktni SUV snimljen u situaciji u kojoj je naizgled pozicioniran za TV reklamu ili snimanje.

Nekoliko svjedoka također tvrdi da su vidjeli novi Fiat 600 na ligurskim cestama u unutrašnjosti i blizu jugozapadne obale Italije. Iako ne možemo potvrditi ove glasine, jedno je sigurno: najnoviji Fiat doista će doživjeti svoj debi. Priča se da će službeno predstavljanje biti 4. srpnja, ali ne bi nas iznenadilo da se Fiat 600 može vidjeti nekoliko dana ranije. Napokon, brojni “spoileri” zadnjih tjedana omogućili su nam da otkrijemo brojne detalje modela.

Na novim fotografijama koje je objavio Cochespias, Fiat 600 se pojavljuje u sivoj boji (za razliku od narančaste u Njemačkoj i bijele u Rimu), sa sjajno crnim prozorskim profilima, poklopcima retrovizora i krovnim spojlerom. Proporcije su vrlo slične aktualnom Fiat 500X, iako se izgled prednje maske čini inspiriranijim električnim 500, s LED prednjim svjetlima koja su djelomično “zatvorena” elementom na haubi. Osim toga, kao i kod manjeg brata, znamenke oznake modela su podebljane na prednjoj strani.

Foto: Cochespias

Dobro se podsjetiti, prvi Fiat 600, iz kojeg je izveden legendarni Fićo, po licenci, predstavljen je 1955. Sljedeći modeč 600 predstavljen je 1997, po talijanskoj slovnoj oznaci Fiat Seicento, a 2007. je preimenovan u Fiat 600, kako se proizvodio do 2010. Sada stiže model treće generaciji, koji će biti nasljednik modela Fiat 500X. U odnosu na prethodnika, dimenzije bi mogle malo porasti i u duljinu i u širinu, dok Fiat 600 ostaje u B segmentu.

Nadovezujući se na platformu CMP modela Jeep Avenger, očekuje se da će Fiat dijeliti mnoga rješenja sa svojim američkim “rođakom”. Konkretno, očekujemo prisutnost 1.2 Turbo trocilindričnog benzinskog motora sa 100 KS, koji pokreće brojne modele Peugeot, Citroën i Opel i čisto električni pogonski sklop sa 156 KS i autonomijom od gotovo 400 km.

Moguće je da će baterijska varijanta biti lansirana kasnije, dok bi blage hibridne verzije naslijeđene od 500X mogle biti ponuđene pri lansiranju, a sa 7-stupanjskim DCT automatskim mjenjačem. U usporedbi sa srodnim modelom Jeep, 600 – jedan od Fiatovih najočekivanijih novih modela za 2023. – mogao bi imati nešto nižu cijenu. Osnovni benzinac će startati s 23.000 eura.

Foto: Cochespias

Autor

Preporučeni sadržaj