NA DANAŠNJI DAN

Junior Johnson i otac 2. lipnja 1956. uhićeni zbog proizvodnje ilegalnog viskija

Foto: Associated Press

Junior Johnson (1931. – 2019.), jedan od junaka prvih utrka serije NASCAR potječe iz obitelji koja je ilegalno proizvodila alkohol još iz doba prohibicije…

Tijekom prohibicije u SAD je ilegalna proizvodnja i prodaja alkohola postala velik posao, posebice razvijen u saveznim državama na jugoistoku države. Postojale su na stotine, ako ne i tisuće ilegalnih destilerija, koje su angažirale umješne i riziku sklone vozače, koji su najčešće tijekom noći transportirali alkohol do konzumenata u velikim gradovima.

Kako im je policija često postavljala zasjede, počeli su modificirati i pojačavati svoje automobile i u njima nerijetko bježati pred patrolama. Čak i nakon ukidanja prohibicije 1933. ovaj posao nije zamro, jer je ilegalni, neoporezovani alkohol i dalje bio mnogo jeftiniji. Noćne utrke krijumčara i policije nastavile su se, pa čak i intenzivirale.

Nije dugo trebalo da krijumčari počnu održavati i druge vrste utrka, one po danu i legalne, sa svojim pojačanim i modificiranim automobilima. Iz tih utrka nastale su prve južnjačke trkaće serije, koje će Bill France stariji 1948. objediniti u NASCAR. Središte trkaće scene bila je i ostala Sjeverna Karolina, a u ranim sezonama NASCAR serije znalo se dogoditi da su i po pola sudionika bivši, a neki još i aktivni, krijumčari alkohola.

Osim termina ‘moonshiner’ često se upotrebljava i riječ ‘bootleger’, a priča je integralni dio mitologije američkih utrka. Junior Johnson (1931. – 2019.) počeo je nastupati 1953., prvih pet pobjeda ostvario 1955., a potom u njegovim statistikama vidimo određenu ‘rupu’, kada je vrlo malo nastupao – kasnije će se vratiti u punoj snazi i postati ‘Posljednji američki heroj’, jedna od istinskih legendi tamošnjih utrka, među najvećim imenima povijesti NASCAR-a uopće, prvo kao vozač, potom kao vlasnik momčadi.

Potom se do mirovine bavio proizvodnjom prženih svinjskih kožica. No onu ‘rupu’ u karijeri imao je zato što se usput nastavio baviti i višegeneracijskim obiteljskim poslom, proizvodnjom i prodajom ilegalnog alkohola. Uhićenje i problemi sa zakonom koji su uslijedili nisu mu uništili karijeru, no zakonsku rehabilitaciju, i povrat prava glasa na izborima, dobio je tek 1986. na osnovi osobnog pomilovanja Ronalda Reagana.

Autor

Preporučeni sadržaj