KULTNI TERENAC

Mercedes-Benz G-klasa je vječna, čak 80% proizvedenih modela još uvijek vozi!

(Foto: Mercedes-Benz)

Čovjek odgovoran za Mercedes-Benz G-klasu očekuje da će se električna verzija kultnog SUV-a zadržati jednako dugo kao i njegove ‘klasične’ kolege s benzinskim i dizel motorima.

Njemački automobili imaju taj duh dugovječnosti. U tom pogledu posebno se izdvaja Mercedes-Benz G-klase. Kultni model poznat po svojoj formi još od 1979. i dalje u velikom broju osvaja terene.

Govoreći o očekivanjima za novu električnu G-klasu, Michael Schiebe, izvršni direktor AMG-a i voditelj poslovnih jedinica za G-klasu i Maybach, očekuje da će držati korak sa standardnim izvedbama kada je vijek trajanja u pitanju.

“80 posto G-klasa koje su ikad proizvedene još uvijek je na tržištu”, rekao je Schiebe skupini novinara na intervjuu za okruglim stolom održanom u Francuskoj. ”

Mercedes je napravio 500.000 primjerka modela G-klase 2023., što znači da ih je još preko 400.000 još uvijek na cestama, prema podacima tvrtke. Za usporedbu, Porsche kaže da je samo oko 70 posto proizvedenih 911 još uvijek ispravno.

Iako Schiebe nije otkrio kakav tržišni udio Mercedes očekuje od električnog G580 s EQ tehnologijom u liniji vozila, on je optimističan da će i trgovci i kupci biti zadovoljni.

“Trudimo se biti tvrtka usmjerena na kupce”, rekao je Schiebe. “Želimo isporučiti ono što kupci žele. A ako zahtijevaju V8, onda je naš posao isporučiti vrlo učinkovite i vrlo snažne V8 motore“.

“Novi električni [G-Wagen] otvara nove mogućnosti za naše trgovce,” dodao je. Kupci koje možda nismo privukli u prošlosti, sada imamo priliku pristupiti im.”

Modelska godina 2025. obilježit će prvi put da je Mercedes-Benz prodao G-klasu u SAD-u s pogonskim sklopom koji nije V8 otkako je službeno dodan američkoj liniji 2002. Uz električni pogonski sustav, početni G550 ima svoj twin-turbo V8 zamijenjen turbo rednim 6-cilindarskim motorom dopunjenim blagom hibridnom tehnologijom.

“Imamo kupce koji stvarno vole V8, rekao je Schiebe. “I zauvijek će voljeti V8 u G-klasi. Mogu nastaviti s G63. Sportski štih u terenskom vozilu zaista mnogi vole. Zatim otvaramo krug kupaca koji žele imati vrlo učinkovit pogonski sklop motora s unutarnjim izgaranjem visokih performansi, šest-cilindrični G550. Učinkovitiji je, dinamičniji od svog prethodnika V8, ovo je pravi automobil za njih. A onda imate električni za one kojima se sviđa oblik, izgled i osjećaj G-Wagena, ali kažu ‘danas više ne želim voziti G-klasu s motorom s unutarnjim izgaranjem.’

“Tako da smo zapravo napravili, iz poslovne perspektive, neku vrstu strategije smanjenja rizika.” Za svakoga ponešto!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo