JESTE LI ZNALI

Prvi automobil od recikliranog materijala bio je AWZ P70 iz 1955., prethodnik Trabanta

Suvremena briga o recikliranju materijala sprovedena je u djelo u DDR-u (Istočnoj Njemačkoj), automobilom AWZ P70 s dvotaktnim motorom, koji se proizvodio od 1955. do 1959.

Foto: Torsten Maue

Ekolozi, uživajte: san o automobilu čija bi karoserija u potpunosti bila napravljena od recikliranih materijala i na početku trećeg tisućljeća čini nam se pomalo nerealnom, ali zapravo, takav je automobil napravljen već 1955.

AWZ P70 iz istočnonjemačkog Zwickaua, kao i njegov mnogo poznatiji nasljednik Trabant, bili su napravljeni od kombinacije otpadnog materijala lokalne kemijske industrije i ostataka pamuka iz sovjetskih tekstilnih postrojenja. Prvi AWZ P70 proizvodio se od 1955. do 1959. kao prvi svjetski automobil od recikliranog materijala.

Razlog tome, dakako, ipak nije bio ekološke prirode – bila je to kronična nestašica metala u DDR-u i nevoljkost trošenja skupih deviza na njegov uvoz. Usprkos tome, ni AWZ P70 ni kasniji Trabant u vremenu nastanka dizajnom i strukturalnom čvrstinom nisu zaostajali za onovremenim usporedivim zapadnim modelima.

Motorizacijom jesu: dvotaktni motori pedesetih su godina već gotovo svuda bili zamijenjeni četverotaktnima, a količina zagađenja emitiranog iz ispuha Trabanata toliko je veća u odnosu na onu suvremenih automobila da u potpunosti poništava sve eventualne ekološke prednosti uporabe recikliranog materijala u njegovoj izradi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin