NOVI ELEKTRIČNI HIT

Volkswagen ID.3 (2024.): električni kompakt iz Wolfsburga poboljšao infotainment i povećao doseg na 559 km

Volkswagen ID.3 u petoj tržišnoj godini unaprijedio je povezivost, sa zaslonom od 12 inča i dobio najdulji električni doseg u klasi

Volkswagen ID.3 je stigao krajem 2019., kao novi električni adut tvrtke iz Wolfsburga, koji je zamijenio e-Golf. Za petu tržišnu godinu temeljito je redizajniran. Elektrificirani kompakt, koji je modularnim električnim konstrukcijskim kompletom MEB, postavio temelje za priču o uspjehu riješio je glavne zamjerke.

Stilskim dodacima unaprijedio je dizajn i unutrašnju opremu. Poboljšao je Infotainment, sa serijskim dodirnim ekranom od 12 inča, a najveći je dobitak u dosegu – s jednim punjenjem električnih baterija, kapaciteta povećanog na 77 kWh, može prijeći 559 kilometara.

Foto: Volkswagen

Volkswagen rješava još jedan problem s ažuriranjem modela: dugo vrijeme isporuke. Kako bi se mogao nositi s potražnjom, Volkswagen ID.3 Facelift (2023.) neće se proizvoditi samo u Zwickau, Dresdenu i kineskom gradu Antingu, već i u glavnoj tvornici u Wolfsburgu. Usto je i cijena smanjena, sa 43.995 na 43.995 eura. S redizajnom, pogoni su ostali nepromijenjeni s elektromotorom od 150 kW (204 KS) sprijeda i baterijama od 58 ili 77 kWh. Zasad.

Dobru godinu kasnije, u svibnju 2024., Volkswagen izdaje nadogradnju za Pro S. S jedne strane ima elektromotor koji je povećan za 20 kW (27 KS) na 170 kW (231 KS), a s druge strane ima nešto veći doseg od 559 km nego prije. Osim toga, sada se koristi i predkondicioniranje baterije prije zaustavljanja brzog punjenja, čime se ujedno želi skratiti vrijeme čekanja. Donji Pro i dalje ima domet od 426 km. Kasnije, Volkswagen želi dodati malu bateriju, poput one koju smo već poznavali iz modela Pure.

Foto: Volkswagen

Jedna od najvećih kritika na Volkswagen ID.3 bio je visok udio tvrde plastike u unutrašnjosti. Počevši od prednjih vrata, Volkswagen je napravio mnogo poboljšanja s redizajnom. Naslon za ruke je proširen i standardno ima presvlaku od pjenastih mikrovlakana. U prednjem vidljivom dijelu armaturne ploče koristi se imitacija kože bez životinjskog podrijetla. S dvostrukim ukrasnim šavom, zapovjedni centar malog Wolfsburga izgleda još vrjednije. Tome pridonosi i pjenasti gornji dio armaturne ploče.

Foto: Volkswagen

Tvrda plastika se nalazi samo od visine koljena prema dolje. Kako interijer ne bi bio obezvrijeđen ni u nižoj opremi, simboli “Pause” i “Play” na papučicama gasa i kočnice sada su standardni, kao i zaslon od 12 inča. Softver je ovdje poboljšan kako bi bio lakši za korištenje. Kad ga prvi put kliknete, čini se malo organiziranijim, no bitne će promjene vjerojatno postati vidljive tijekom aktivnog korištenja.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo