POD POVEĆALOM 16 nesreća

Tesla ima problem s autonomnim vozilima: autopilot ne prepoznaje policijska svjetla i vozila na neočekivanim mjestima

Teslin sustav autopilota istražuje se u 16 slučajeva u kojima nije uspio identificirati automobile ispred sebe…

Teslin autopilot je ključan dio sustava potpuno autonomne vožnje, gdje automobili mogu sami slijediti potrebnu rutu, prepoznati sve što se oko njih događa i prevoziti one u vozilu do odredišta. Broj onih koji se već gotovo potpuno prepuštaju brizi tog sustava neprestano raste, pa su se pojavili i prvi problemi. Sustav autonomne vožnje detaljno se testira, a u korištenju pojavili su se neočekivani problemi sa sigurnošću.

Provodi se istraga 16 slučajeva u kojima sustav autopilot nije prepoznao vozila i njihova svjetla u daljini. U ovoj fazi, kada je sustav uključen, povremeno provjerava ima li kakvih kontakata vozača s volanom, jer sustav mora znati je li vozač spreman za intervenciju po potrebi. Američki Wall Street Journala ovu  je priču detaljno istražio. Rezultati su zabrinjavajući, ali mogli bi pomoći u rješavanju sigurnosnih problema autonomnih vozila.

U veljači 2021. policija je zaustavila vozilo na autocesti u Montgomeryju u Teksasu. Bila je noć, ali su svjetla policijskih automobila bila upaljena. Međutim, Tesla Model X iz 2019., koji je vozio na autopilotu, nije prepoznao policijska vozila parkirana ispred sebe i zaletio se u njih brzinom od 87 km/h, ozlijedivši pet policajaca. Podaci potvrđuju da autopilot nije prepoznao policijski automobil u svojoj traci kao vozilo ili prepreku, a kada je detektirao vozilo, bilo je prekasno.

Zaključak istražitelja bi bio da svjetla fara izgleda pridonose nemogućnosti prepoznavanja te zbunjuje sustav autopilota. Osim toga, radar  dobro prepoznavao objekte u pokretu, ali mnogo slabije one koji miruju u neočekivanim područjima, pogotovo ako se ne nalaze unutar prometnih traka.

Pet policajaca koji su stradali u nesreći u Texasu tužilo je tvrtku Tesla, tvrdeći da je sustav autopilota odgovoran za izazivanje te nesreće. Tesla negira optužbe i kaže da odgovornost snosi vozač. Tesla je od tada izdao nekoliko ažuriranja softvera s ciljem poboljšanja prepoznavanja policijskih automobila. Ni tada nije bilo problema, odnosno nije prošlo bez nesreća…

Autor

Preporučeni sadržaj