Zašto toliko volimo sportske automobile?

Foto: BMW
Foto: BMW

Zašto su sportski automobili toliko neodoljivi? Vrlo dobro pitanje! Rijetko se dogodi da neki predmet ili stvar stvori toliku privrženost kod osobe kao što to sportski model čini kod ljubitelja automobila…

Uvijek su postojali obožavatelji određenih tehnologija, ali ljubitelji sportskih automobila okupljaju se u klubovima, provode značajan dio slobodnog vremena zaokupljeni svojim automobilom, a ponekad čak i stvaraju svojevrsnu definiciju samih sebe koja se bazira oko njihovog sportskog ljubimca. Kod tog tipa automobila definitivno postoji ono nešto što ih čini privlačnima na zaista jedinstven način.

Analiza

Naravno, bilo bi nemoguće točno odrediti o čemu se zapravo radi da dobro dizajniran sportski automobil stvara takvu privrženost, ali postoje neki čimbenici koji bi mogli na logičan način objasniti kako se stvara ta ogromna ljubav između osoba i njihovih sportskih automobila. U početku se čini kao da je velik dio privlačnosti utemeljen u simbolici.

Sportski se automobili već dugo prikazuju kao sinonimi za slobodu. Vozači sportskih automobila ne osjećaju ograničenja kakva postoje kod drugih tipova vozila. Za primjer možemo uzeti neki od sportskih kabrioleta. Vozač takvog auta nema osjećaj da se nalazi zatočen u svom automobilu, već osjeća slobodu i da je jedno s okolinom kroz koju prolazi. Doista ne postoji puno boljih načina od ovog da se osjeti sloboda.

Uz to, privlačnost sportskih automobila leži u njihovoj inovativnoj tehnologiji. Živimo u svijetu koji gotovo svakodnevno napreduje i osjeća utjecaj tehnološkog napretka. Sportski automobili i njihov razvoj definitivno nisu izuzetak budući da oni čine svojevrsni spoj nekoliko tehnoloških sfera.

Od svog aerodinamičnog stila do kompaktnih, ali snažnih motora, oni predstavljaju vrhunac tehnološkog dizajna. U društvu prepunom tehnologije i inovacija, sportski automobil ima jednu privlačnost kojoj se teško može parirati.

Ovisnost o tehnologiji

Sportski automobili privlačni su nam i velikim dijelom zbog naše ovisnosti o tehnologiji bez koje je život postao nezamisliv. Danas gotovo da ne postoji osoba koja može izdržati jedan dan bez tehnologije. Bilo da se radi o aktivnostima kao čitanje vijesti, razgovor s drugim ljudima, gledanje filmova, sportsko klađenje itd.

Premda kao društvo uvijek žudimo za nečim boljim i naprednijom tehnologijom, također se ponekad plašimo da će ovaj ubrzani razvoj i napredak umanjiti našu ljudskost. S druge strane, sportski automobil istodobno predstavlja našu tehnološku sposobnost dok nas uvjerava da je sva kontrola nad tehnologijom u našim rukama. Čovjek stvara novu tehnologiju i koristi je. To je savršena verzija tehnološkog napretka sprovedena u djelo.

Osjećaj snage

Sportski automobil kod osobe stvara osjećaj snage, nebitno o tome koliko je zapravo fizički snažan sam vozač. Iako to zvuči pomalo neuobičajeno, ljudi ponekad imaju potrebu prikazati svoju snagu drugima, ali na način na koji je neće demonstrirati na nekome.

Sportski automobil pruža alternativno sredstvo za izražavanje tako nečega i ostavlja jedan trajan dojam snage kod svih koji svjedoče toj predstavi. Sportski bi automobil donekle mogao predstavljati utjelovljenje ljudskih fizičkih osobina. Brzina i snaga u njemu se kombiniraju i oni postaju produžetak tijela vozača.

Zaključak

Čini se da privlačnost i naklonost sportskim automobilima nikad neće prestati. Oni nam omogućuju istraživanje našeg koncepta slobode. Prikazuju nam kontinuirani tehnološki napredak, a istovremeno nas uvjeravaju da nove tehnologije možemo držati pod svojom kontrolom. Na kraju dana, čak se i osjećamo moćniji i puniji samopouzdanja u jednom od takvih automobila.

Komentari