DOBRO JE ZNATI

5 zanimljivosti o Volkswagen Golfu, slavnom njemačkom kompaktu

Volkswagen Golf, kultni njemački kompakt, koji je od 1974., u osam generacija, proizveden u 36 milijuna primjeraka, Ovo je pet zanimljivosti o njemu:

1. VOLKSWAGEN GOLF IMA SVOJU POŠTANSKU MARKU
U travnju 2017. Deutsche Post izdao je posebnu marku u čast prvog modela Volkswagen Golf, kao “najuspješnijeg europskog automobila”. Na njemu možete vidjeti: Volkswagen Golf 1. Obrazloženje Posta za hommage kompaktnom automobilu: „Volkswagen Golf 1, koji se pojavio 1974., toliko je čvrsto usidren u svijesti ljudi kao apsolutni bestseler da je čak dodijeljena im je funkcija stvaranja identiteta. “Generacija Golf” sažima dobnu skupinu rođenu između 1965. i 1975. i odrasla uz Golf.” Markice od 90 centi trenutno se prodaju na eBayu po cijeni od 1,99 eura.

2. U GOLFU VI RECIKLIRANA JE HONECKEROVA PALAČA
Možda zvuči bizarno, ali to se zapravo dogodilo: Početkom 2000-ih njemačka savezna vlada odlučila srušiti Palaču Republike, koju su tijekom doba DDR-a često nazivali “Erichova trgovina svjetiljkama”. Čelične grede reciklirala je tvrtka iz Saksonije-Anhalta te su ih na kraju rastalili u ljevaonici u Leipzigu i preradili u blokove motora. Ovi su, između ostalih bili namijenjeni za Volkswagen Golf 6. No, ne zna se točno koliko je automobila u prometu s blokom motora od istočnonjemačkog čelika. Inače, još jedan dio čelika iz DDR-a korišten je u Dubaiju za izgradnju Burj Khalife.

3. PRVI GTI TREBAO SE PROIZVESTI U SAMO 5000 PRIMJERAKA
Prvi Volkswagen Golf GTI predstavljen je na frankfurtskom salonu IAA 1975. Tada se kritički gledalo na očekivani uspjeh sportskog izdanka. Postojale su interne sumnje hoće li se 500 takvih uopće prodati. Stoga su se držali na niskoj razini i ograničili prvi GTI na 5000 komada. U međuvremenu je Volkswagen prodao više od dva milijuna sportskih modela Volkswagen Golf GTI i priča o uspjehu se nastavlja.

4. VOLKSWAGEN JE PROIZVEO GOLF 5 SA 650 KS
Volkswagen je 2007. izradio Volkswagen Golf GTI W12-650 – jedini Golf s 12-cilindarskim motorom i nevjerojatnih 650 KS. S okretnim momentom od 750 Nm i automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, Golf je uspio sprintati od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi i postići najveću brzinu od 325 km/h. Ali ako vam sada poteče voda na usta, nažalost ćete se morati razočarati: čudovište je samo izložbeni automobil koji je napravljen za GTI sastanak u Wörtherseeu.

5. PRVI ELEKTRIČNI GOLF JE PROIZVEDEN 1984.
Nema šanse, električni automobili su novonastali fenomen: Volkswagen je već 1984. u suradnji sa Siemensom izradio prvi potpuno električni Golf baziran na slavnom modelu Golfu 2. Proizvodio se u malim serijama pod imenom “Golf City Stromer”, S proizvodne trake sišlo je 120 primjeraka. AC sinkroni motor isporučivao je 23,8 KS kontinuirane snage. Pri brzini od 50 km/h prvi Volkswagen e-Golf prešao je oko 90 kilometara. Današnji električni automobili čak mogu naučiti ponešto o brzini punjenja: baterija se može napuniti do 80 posto unutar sat vremena.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo