ENCIKLOPEDIJA

Brauchitsch, Manfred von (1905. – 2003.): slavni njemački vozač iz 1930-ih

Le Miroir des sports, Wikipedia Commons

Manfred Georg Rudolf von Brauchitsch (1905. – 2003.) osvojio je ukupno tri Velike nagrade u razdoblju dominacije Srebrnih strijela 1930-ih, uz niz drugih dobrih plasmana, a karijeru mu je ograničio i obilježio niz pehova…

Na slici: Manfred von Brauchitsch, pobjednik Grand Prix de Monaco 1937.

Potekao je iz ugledne vojničke obitelji, no umjesto postanka generalom, završio je u trkaćoj momčadi Mercedes-Benz. Zbog podrijetla i u nacističkom režimu imao je povlašten status te je bio zvijezda, ali ne tolika kao Rudolf Caracciola i Hermann Lang. Osvojio je ukupno tri Velike nagrade u razdoblju dominacije Srebrnih strijela 30-ih, uz niz drugih dobrih plasmana.

No niz pehova u kojima bi zbog pucanja gume ili kvarova gubio već dobivene utrke donijeli su mu nadimak Pechvogel (Ptica nesretnica, ono što bi Dalmatinci zvali Pegula). Vrijedi ipak spomenuti da je upravo on donio prvu pobjedu Srebrnim strijelama, na predstavljanju 1934. na utrci Eifelrennen te 1937. na VN Monaca.

Legenda kaže da su članovi tima Mercedes-Benz, u jutro uoči posljednje predratne utrke na beogradskom Kalemegdanu, održane 3. srpnja 1939., doslovce izvukli von Brauchitscha iz aviona kojim je pokušao pobjeći Caraccioli u neutralnu Švicarsku.

Nakon rata našao se u nizu problema, što je kulminiralo hapšenjem zbog navodne špijunaže i bijegom u DDR (Istočnu Njemačku). Ondje je dugo godina bio predsjednik  nacionalne automobilističke organizacije, a kasnije i odbora za promicanje olimpijskih ideja.

Manfred von Brauchitsch, slavni njemački vozač, umro je 5. veljače 2003., a tek je u posljednjih godina života napokon prihvaćen u ‘staro jato’ i počeo aktivno sudjelovati u promocijama trkaće povijesti Mercedes-Benz po svijetu, kao posljednji preživjeli istinski velikan iz tog razdoblja.

Autor

Preporučeni sadržaj