ENCIKLOPEDIJA

Brawn GP – kratkovječna i superuspješna britanska momčad Formule 1 (2009.)

Brawn GP: Veni, vidi, vici u najbržem cirkusu

S prvim znakovima nastupajuće recesije krajem je 2008. japanska Honda objavila šokantnu, mada ne i posve neočekivanu odluku o povlačenju iz Formule 1. Premda su imali dvojicu provjereno brzih vozača, životarili su na začelju poretka i tvrtka se nije željela blamirati.

Povlačenjem je stopiran i razvoj bolida RA109, održavan na aparatima dok se ne sazna sudbina momčadi. Prva dva mjeseca 2009. provedena su u pregovorima, da bi 6. ožujka bio obznanjen nastanak momčadi Brawn GP, nazvane po većinskom vlasniku, ranije čelniku momčadi Honde Rossu Brawnu.

U međuvremenu je sklopljen dogovor s timom Mercedes-Benz o isporuci motora, a nova se kombinacija pokazala nevjerojatno brzom. S vrlo malo novaca Jenson button i Rubens Barrichello pokorili su svijet: na bolidima je bilo iznimno malo reklama sponzora, a čitavu sezonu ‘izgurali’ su samo sa tri šasije.

Button je u svim utrkama vozio istu! Titula u jedinoj sezoni i osam pobjeda u samo 17 nastupa nevjerojatni su podvizi, koji će teško ikada biti nadmašeni. Na kraju sezone momčad je prodana Mercedesu te i danas pod novim imenom dominira ovim sportom.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo