NA DANAŠNJI DAN

Brawn GP, debitantski tim Formule 1, 18. listopada 2009. osvojio dvostruku krunu

Vozačka titula Jasona Buttona uz konstruktorsku Brown GP-a zaokružila je nevjerojatnu pričuo o momčadi koja će zauvijek ostati na čelu statistika uspješnosti u povijesti ovog sporta, premda samo nekoliko tjedana prije početka sezone nije ni postojala, a na kraju godine kupio je Mercedes-Benz

VN Brazila na stazi Interlagos mnogo je puta odlučivala o svjetskom prvaku u Formuli 1, možda nikada dramatičnije nego na kraju 2008., kada se doslovce do samog cilja nije znalo hoće li titula pripasti Massi ili Hamiltonu. Određeni je antiklimaks stoga bila utrka bez prevelikih uzbuđenja godinu potom, kada je petim mjestom Jenson Button potvrdio naslov prvaka, de facto zarađen pobjedama u šest od sedam prvih utrka sezone.

Gubitnik je drugu godinu zaredom bio neki od brazilskih vozača, Buttonov momčadski kolega Rubens Barrichello, no njegovo je osmo mjesto bilo dostatno za potvrdu momčadskog naslova momčadi Brawn GP. Bila je to krunidba nevjerojatne priče o momčadi koja će možda i zauvijek ostati na čelu statistika o uspješnosti u povijesti ovog sporta, premda samo nekoliko tjedana prije početka sezone nije niti postojala, a na kraju godine je kupljena od strane tima Mercedes-Benz.

 

 

S prvim znakovima nastupajuće recesije krajem je 2008. japanska Honda objavila šokantnu, mada ne i posve neočekivanu odluku o povlačenju iz Formule 1. Premda su imali dvojicu provjereno brzih vozača, životarili su na začelju poretka i tvrtka se nije željela blamirati. Povlačenjem je stopiran i razvoj bolida RA109, održavan na aparatima dok se ne sazna sudbina momčadi. Prva dva mjeseca 2009. provedena su u pregovorima, da bi 6. ožujka bio obznanjen nastanak momčadi Brawn GP.

U međuvremenu je sklopljen dogovor s timom Mercedes-Benz o isporuci motora, a nova se kombinacija pokazala nevjerojatno brzom. S vrlo malo novaca pokorili su svijet: na bolidima je bilo iznimno malo reklama sponzora, a čitavu sezonu ‘izgurali’ su samo sa tri šasije. Button je u svim utrkama vozio istu! Titula u jedinoj sezoni i osam pobjeda u samo  sedamnaest nastupa nevjerojatni su podvizi, koji će teško ikada biti nadmašeni.

Autor