DOKTORE, POMOZITE

Zašto se smanjuje intenzitet svjetala pri okretanju volana u leru? Ako je u minimalno to je normalno, ali…

-

Tada se uključuje elektromotor elektrohidrauličkog servouređaja i povuče razmjerno jaku struju iz akumulatora, koji se slabo puni te se kratkotrajno smanjuje napona i intenzitet svjetla

PITANJE ČITATELJA

Opel Vectra 1.8 (2005.), benzinac, 140 KS. Kad se volan okreće na mjestu, a motor je na leru, lagano se smanjuje intenzitet prednjih svjetala. Promijenjen je akumulator, a problem je isti kao prije.

ODGOVOR DOKTORA

Vaš je auto ispravan i problema nema te ste bez potrebe mijenjali akumulator. Naime, Opel Vectra C ima elektrohidrauličkim servouređaj volana. Prednost tog sustava je što se hidraulička pumpa ne okreće uvijek, koljenastim vratilom preko remena, nego samo kad treba, pumpom koju pokreće elektromotor.

Dakle, kad automobil s klasičnim servouređajem vozite po pravcu, pumpa servouređaja se okreće premda je servouređaj izvan funkcije. Kod vašeg auta pumpa je tada isključena te se time smanjuje potrošnja.

Efekt koji navodite je zbog činjenice da kad manevrirate na mjestu, motor radi na minimumu te praktički alternatorom ne puni akumulator. Tada se uključi elektromotor, povuče razmjerno jaku struju iz akumulatora te u njemu dođe do kratkotrajnog smanjenja napona što se manifestira smanjenjem intenziteta svjetla.

Problem može biti jedino ako je taj problem prenaglašen te može ukazivati da je akumulator oslabio ili se povećao otpor na elektromotoru

Autor