DOKTORE, POMOZITE

Ford Focus 1.6 TDCi (2008.): gubi snagu i čuje se jak zvuk turbopunjača

Ford Focus 1.6 TDCi sa 109 KS osjetljiviji je nego osnovni s 90 KS, prvo treba provjeriti je li se odvojilo crijevo na tlačnoj strani turbopunjača, potom treba provjeriti stanje turbopunjača i motora…

PITANJE ČITATELJA

Ford Focus 1.6 TDCI, 109 KS, 2007., koji sada ima 149.000 km. Prije mjesec dana počeo je slabije vući, a kod dodavanja gasa čuje se fijuk. Kažu mi da je to od turbopunjača, ali je zvuk prejak…

ODGOVOR DOKTORA

Ford Focus 1.6 TDCi sa 109 KS osjetljiviji je nego osnovni s 90 KS, prvo treba provjeriti je li se odvojilo crijevo na tlačnoj strani turbopunjača, potom treba provjeriti stanje turbopunjača i motora. Ako nije, trebat će servisirati, odnosno izmijeniti turbopunjač.

Drugo, provjerite je li došlo do pada tlaka ulja (na minimumu treba biti 1,0 do 1,5 bara). Ako jest, prije izmjene turbopunjača nužan je temeljit zahvat na motoru, jer bi u protivnom otkazao i novi turbopunjač. U blažim je slučajevima dovoljna izmjena servisnog seta (radijalnog i aksijalnog ležaja, podloške i brtve), a ako je došlo do iskrivljenja vratila, treba ga izmijeniti.

Treba skinuti karter i očistiti sito ispod uljne pumpe. Nakupljanje taloga je ‘rak-rana’ tog motora (uglavnom u verziji sa 109 KS), jer otežava protok ulja pa pada tlak i najprije strada turbopunjač.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin