MELEM ZA STARIJE DIZELAŠE

LM Russ Stop, aditiv koji sprječava stvaranje čađe i crni ispuh starijih motora

Stvaranje čađe u dizelskom motoru posljedica je nekvalitetnog i nepotpunog izgaranja. Aditiv LM Russ Stop (Liqui Moly stop čađi) poboljšava miješanje goriva sa zrakom, smanjuje ‘kapanje’ goriva, sprječavanje nastanka taloga i čađe motora koji nemaju ugrađen DPF

Za kvalitetno i potpun izgaranje jednog grama dizelskog goriva potrebno je 14,5 grama zraka te se gorivo ubrizgava temeljem ključnog podatka o masi usisanog zraka, mjeri senzor protoka zraka. Na temelju tlaka goriva u sustavu common-rail te brzini vrtnje motora elektronički modul dizelskog motora (ECM) određuje  vremena otvorenosti brizgaljki.

Brizgaljke goriva funkcioniraju samo u dva položaja: otvoreno i zatvoreno, što se podešava elektromagnetskim ili piezo-električnim klopom. U intervalima zatvorenosti, brizgaljke ne smiju propuštati gorivo, i za upravljački modul u tim je intervalima količina ubrizganog goriva uvijek nula. U realnosti, zbog trošenja konusnih brtvenih ploha i nakupljanja nečistoća na njima, dolazi do propuštanja,’kapanja’ gorivo.

Dio goriva završi u uljnom karteru, razblažujući ulje te nadoknađujući količinu potrošenog ulja stvara poznati efekt, koji mnogi opisuju riječima moj motor na 15.000 km ne troši ni kap ulja, što smanjuj pouzdanost i skraćuje vijek motora. Intenzivnije curenje goriva na brizgaljkama, koje ne nakuplja na čelu klipa i izaziva naglo i nekontrolirano izgaranja može izazvati pregaranje klipova.

LM Russ Stop je aditiv za dizelsko gorivo, koji smanjuje habanje i korodiranje dosjednih ploha mehaničkih i elektromagnetskih  ventila te sprječava stvaranje taloga. Time ostvaruje uvjete za održavanje brizgaljki čistim i ispravnim, što je glavni preduvjet za ispravan rad motora te sprječavanje stvaranja čađe.

Vozila koja pojačano dime, nakon korištenja LM Russ Stop više nemaju tih problema te ostvaruju uvjete za prolazak tehničkog pregleda. LM Russ Stop poboljšava miješanje goriva sa zrakom te poboljšava pouzdanost i čistoću svih dijelova motora u kontaktu s gorivom i produktima izgaranja. Doza od 150 ml dovoljna je za 50 litara goriva, a cijena je 49,50 kn.

Autor

Preporučeni sadržaj