DOKTORE POMOZITE

Opel Vectra 1.6 (2001.) prestala hladiti. Bi li pomoglo punjenje plina?

Foto: Autoportal.hr

Punjenje plina ne bi pomoglo, jer je vjerojatno otkazao kompresor klima-uređaja, koji je slaba strana te serije Opelove limuzine srednje klase

PITANJE ČITATELJA

Opel Vectra 1.6 16V (100 KS), benzinac iz 2001., prešla 298.000 km. S početkom toplijeg vremena primijetio sam da klima-uređaj loše hladi. Prijatelj mi je rekao da je problem vjerojatno u nedostatku rashladnog plina. Bi li pomoglo punjenje plina?

ODGOVOR DOKTORA

Opel Vectra B (1996. – 2003.), opremala se klimatizacijskim uređajem s kompresorom američke tvrtke Harison, koji se proizvodio u Južnoj Koreji. Slabost su im brtveni prsteni i semering (vratilna brtva) na strani pogonske remenice.

Kroz njih je nakon određenog vremena izlazio rashladni plin iz instalacije te je curilo ulje iz kompresora, što se vidjelo po tamnim mrljama na remenici. Ako na mjestima brtvenih prstena i ležaja nije došlo do istrošenja (utora) glavnog vratila, kompresor se može reparirati. Mijenjaju se ležaji i brtvila te provjerava i po potrebi mijenja elektromagnetna remenica.

U protivnom, kompresor je preporučljivo izmijeniti. Provjerite i po potrebi sanirajte propusnost visokotlačnih cijevi, posebice na spojevima i priključcima. Tek nakon kompletnog popravka/servisa potrebno je sustav dopuniti/napuniti rashladnim plinom.

Autor

Preporučeni sadržaj