Gorivo kao uzrok

Turbodizelski motor iznenada gubi snagu, ovo su mogući uzroci:

Problem je u premaloj količini goriva zbog problema s brizgaljkama ili blokiranog filtra goriva, preniskom tlaku goriva u sustavu common rail ili senzoru tlaka goriva, istrošenoj visokotlačnoj pumpi, lošem gorivu…

Ovo je simptom koji često ukazuje da će trebati platiti ceh neredovite izmjene filtra goriva. Moguće je da su se brizgaljke blokirale ili istrošile, a manja je vjerojatnost nepodešenosti ili istrošenja visokotlačne pumpe goriva.

Kako zbog toga nema dovoljnog protoka goriva, upravljačka elektronika to najprije pokušava nadomjestiti povišenjem tlaka ubrizgavanja. U slučaju premale dobave goriva tlakovi mogu porasti do granične vrijednosti, koja može oštetiti sustav. Tada upravljačka elektronika prebacuje na ‘safe mode’ (sigurnosni program) te količinu ubrizganog goriva smanjuje na minimum.

Nakon izmjene filtra goriva i pregleda (po pogrebi servisa brizgaljki), motor bi trebao raditi ispravno. Ako to nije slučaj, potrebno je provjeriti tlak goriva u zajedničkom vodu (Commom-railu), koji treba biti najmanje 250 bara. Problem može biti u preniskom tlaku, a neispravnom senzoru ili obrnuto.

Ponekad je problem i u jednom i drugom. Naravno, podrazumijeva se da je gorivo kojeg ulijevate u redu. Ako slučajno ulijevate u maloj tvrtki, prijeđite na veće, povjerene brendove pumpi…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo