POZNATA TEST STAZA

Balocco mjesto gdje sve počinje za FCA grupaciju

Poznati poligon Balocco (Italija) grupacije FCA, koji je otvoren 24 sata dnevno i na kome se svake godine obavi 200.000 sati testiranja…

Balocco, jedan od najvećih centara za testiranje na svijetu. On se prostire na oko 6 kvadratnih kilometara na sjeverozapadu Italiji, između Torina i Milana. Otvorio ga je brend Alfa Romeo 1962. godine, a tijekom godina, centar je nastavio rasti, kako u broju staza za testiranje tako i broju objekata.

Od takmičenja do svakodnevnih automobila
Prvobitni projekt obuhvaćao je glavnu stazu, današnju Misto Alfa Romeo stazu, koja je inspirirana stazama korištenim u svjetskom šampionatu Formule 1. Obuhvaća i replike glavne krivine staze u Monzi – koja je danas poznata kao krivina Biasono – kao i prve dvije Lesmo krivine s Monze, i Hugenholcboht oštru krivinu sa staze Candvort u Nizozemskoj. Testiranje modela iz proizvodnje – za koje je staza posebno dizajnirana – se ranije obavljalo paralelno s aktivnostima koje obavlja Autodelta, odjeljenje za utrke marki Alfa Romeo. Zapravo, razvoj brojnih Alfa Romeo trkačkih automobila obavljen je u Baloccu, da bi potom trijumfirali na nekim od najprestižnijih međunarodnih staza.

Deset godina za samo pet mjeseci
Danas, centar može da se pohvali s ukupno 26 različitih staza, dugih ukupno 80 kilometara, s više od 50 različitih vrsta površina. Pored staze Misto Alfa Romeo, sve staze neophodne za sveobuhvatni razvoj vozila – od staza za vožnju velike brzine do klizavih staza – prisutne su ovdje. Postoje različiti tipovi klimatskih uvjeta, prelaza preko vode, radionica, skladišta, 8 pumpi za gorivo i više servisa za pranje. Potpuno opremljena postrojenja i osoblje na poligonu Balocco rade 24 sata dnevno, i obavljaju oko 200.000 sati testiranja svake godine.

Važan centar za aktivnosti FCA grupe
Pored testiranja pouzdanosti i izdržljivosti, Balocco se prije svega, koristi za razvoj novih projekata i testiranje prelaska s 3D kompjuterskih dizajniranih skica na fizičke prototipe. Tehnička rješenja se onda analiziraju i ocjenjuju, sistemi vozila se podešavaju, performanse se mjere… i obavljaju se usporedni testovi i aktivnosti određivanja referentnih vrijednosti. Balocco je također prestižno sjedište edukacije vožnje, predstavljanja vozila i međunarodnih događaja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin