VELIKAN IZ SJENE

Graham Edgar (1887. – 1955.): tvorac oktanskog mjerenja goriva

Graham Edgar rođen je 19. rujna 1887. u Fayettevilleu, Arkansas (SAD)

Među najvećim problemima s kojima su se susretali rani automobilisti bila je nekvaliteta, odnosno da budemo precizniji, nekonzistentnost kvalitete goriva. Nije bio problem proizvesti benzin, pa niti nabaviti ga, no nisu postojali odgovarajući sustavi za kontrolu njegove kvalitete, odnosno upotrebne vrijednosti.

Bilo je nemoguće reći hoće li benzin uzrokovati lupanje motora zbog nepravilnog izgaranja. To je uzrokovano nestandardnim procesima rafiniranja i korištenjem brojnih vrsta goriva. Jedini način da saznate hoće li gorivo raditi u nekom automobilu bio je da ga natočite i probate.

Dok je 1926.  radio za odjel  tvrtki General Motors i Standard Oil poznat kao Ethyl Gasoline Corporation, Graham Edgar je riješio ovaj problem razvijanjem sustava oktanskog broja. Otkrio je da izooktan ne bi izazvao detonacije ni u jednom motoru ni pod kojim radnim uvjetima, dok bi n-heptan uvijek izazivao detonacije u bilo kojem motoru.

Miješanjem izooktana i n-heptana u različitim količinama dobivao je goriva svih kvaliteta, pri čemu je postotak izooktana u smjesi bio oktanski broj. No sam problem nekontroliranih detonacija benzinskih (otto) motora riješio je američki kemičar dr. Thomas Midgley Jr. (1889. – 1944.), izmislivši olovni benzin, koji je prvi put proizveden 9. prosinca 1921.

Graham Edgar, tvorac oktanskog mjerenja goriva, umro je 8. rujna 1955.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo