VELIKAN AUTOINDUSTRIJE

Harry Ricardo (1885. – 1974.): slavni britanski istraživač i konstruktor motora

Harry Ricardo se proslavio tenkovskim motorima I. svjetskog rata, na temelju njegovih radova razvijena je klasifikacija goriva po oktanskom broju, izumom vrtložne komore znatno pridonosi razvoju dizelskih motora…

Harry Ricardo, rođen 26. siječnja 1885. u Londonu, još je za studija počeo konstruirati vlastite motore, ali i istraživati teorijsku stranu. Pomogao je u razvoju nekoliko ovih motora tvrtke Vauxhall, kao i nekim manjim proizvođačima, no značajniji su njegovi radovi na motorima za tenkove i zrakoplove.

Na temelju njegovih radova razvijena je klasifikacija goriva po oktanskom broju, a izumom vrtložne komore znatno pridonosi razvoju dizelskih motora. Izumio je viskoznu spojku, koja je omogućila široku primjenu pogona 4×4. Za svoj doprinos britanskoj civilnoj i vojnoj industriji 1929. je dobio plemićku titulu Sir.

Harry Ricardo, britanski istraživač i konstruktor motora, umro 18. svibnja 1974.

Tvrtka danas poznata kao Ricardo PLC, među najpoznatijim je svjetskim specijalistima za razvoj motora, a tijekom povijesti surađivali su s velikim brojem svjetski poznatih proizvođača automobila.

Autor

Preporučeni sadržaj