BRITANSKA LEGENDA

John Cobb (1899. – 1952.): veliki britanski lovac na brzinske rekorde

Foto: Wide World Inc.
Foto: Wide World Inc.
-

John Rhodes Cobb jedan je od velikih britanskih lovaca na brzinske rekorde, dio velike priče koja iz nikada posve objašnjenih razloga tako neodoljivo privlači upravo hrabre ljude s Otoka…

John Rhodes Cobb rođen je 2. prosinca 1899. u mjestu Esher, vrlo blizu lokacije na kojoj će biti izgrađena najpoznatija britanska međuratna trkaća staza Brooklands. Staza čiji će apsolutni brzinski rekord zauvijek ostati u Cobbovom vlasništvu. John Cobb je 1935. ondje odvezao krug brzinom od 230.84 km/h monstruoznim brzinom Napier-Railton, bolidom pogonjenim 24-litrenim avionskim W12 motorom. Kako je Brooklands u ratu devastiran i zauvijek zatvoren, Cobbov rekord stoji i danas.

John Cobb je bio dobar prijatelj sa sjajnim konstruktorom Reidom Railtonom, koji je za njega složio i Railton Special, elegantno vozilo za lov na brzinske rekorde, koje je imalo dva avionska motora Napier W12. John Cobb je 1939. na slanom jezeru Bonneville digao svjetski brzinski rekord na zemlji na 594,97 km/h, a nakon rata je to 1947. još popravio na 634,39 km/h.

John Cobb je poginuo 29. kolovoza 1952., kad je na jezeru Loch Ness pokušao oboriti svjetski rekord na vodi gliserom Crusader. Naletio je na neočekivani val, po jednoj teoriji, dakako, izazvan od strane Nessie, mitskog čudovišta iz tog jezera, pri brzini većoj od 320 km/h.

Autor