NA DANAŠNJI DAN

Philip T. Clark, dizajner modela Ford Mustang i Capri, rođen 27. listopada 1935.

Philip Thomas Clark (1935. – 1968.) u povijest se upisao dizajnom logoa galopirajućeg divljeg konja (mustanga) te je presudno utjecao na razvoj modela Ford krajem 60-ih i 70-ih…

Foto: Amazon

Philip Thomas Clark, američki dizajner, rođen 27. listopada 1935., radio je za General Motors i Ford te je zaslužan za dizajniranje prijelomnih modela Ford Mustang i Ford Capri.Ime ovog dizajnera iz Iowe razmjerno je slabo poznato, ponajprije zato što je umro vrlo mlad, 1968., od posljedica čira na želucu. Nakon završetka studija dizajna kraće je vrijeme radio za koncern GM, gdje surađivao na nekim od sjajnih konceptnih automobila na bazi modela Chevrolet Corvair.

Fordu se priključuje 1962. i ima ulogu koja, ovisi o tome kojem od izvora vjerujete, varira od sporedne do glavne, u projektu razvoja automobila koji će postati poznat pod imenom Mustang. Neki od povjesničara pripisuju mu i dizajn prve generacije ‘europskog Mustanga’, popularnog modela Ford Capri. Ono što mu se mahom bez dvojbe pripisuje je dizajn prepoznatljivog loga galopirajućeg divljeg konja – mustanga.

Kako god bilo, sigurno je da smo njegovom preranom smrću izgubili jedan veliki dizajnerski talent.

Autor