IN MEMORIAM

Route 66 – legendarna američka cesta 28. lipnja 1985. otišla u povijest

Legendarni cestovni pravac od Chicaga do Los Angelesa – Route 66 – utrt u doba kolonizacije Divljeg zapada, utjecaj počinje gubiti 1950-ih, kad je diljem SAD-a počela izgradnja suvremenih autocesta te je prije 35 godine izgubio status državne ceste…

Teško da na svijetu postoji slavniji cestovni pravac od onoga koji spaja Chicago s Kalifornijom, a legendu su mu donijeli ‘Plodovi gnjeva’ Johna Steinbecka i jedna pjesma iz onog razdoblja kada su se razni stilovi crnačke glazbe spajali i miješali, da bi na kraju iznjedrili nešto nazvano rock and roll.

Taj je cestovni pravac utrt još za vrijeme kolonizacije Divljeg Zapada, a ugrubo prati put kojim je 1857. prošao mornarički narednik Edward Beale s karavanom – deva! One su ipak zamijenjene konjima, mada ni krda stoke nisu za zaboraviti.

Kako je put bivao sve sigurniji i bolje utaban, tako su se i sve novija mehanička čuda počela pojavljivati na njemu, kočije su ustupile mjesta kamionima i automobilima. Prometnica je 1920-ih proširena i asfaltirana, a dobila je na značaju jer je zaobilazila gužve velikih gradova poput Denvera i Kansas Citya, prolazeći gotovo isključivo ruralnim područjima.

Godine 1926. dobiva i službenu oznaku u nomenklaturi američkih prometnica, Route 66. Velika depresija poslala je siromahe iz središnjih dijelova Amerike na put prema Kaliforniji, smatra se da ih je oko 200.000 došlo onamo i trajno se nastanilo upravo doputovavši uzduž Route 66.

Prometnica je postala sveopće poznata zahvaljujući ‘Plodovima gnjeva’, a 1947. Bobby Troup napisao je pjesmu koju će proslaviti Nat King Cole, Chuck Berry i Rolling Stones. Ne treba ni spominjati kako je cesta bila i glavna žila kucavica kamionskog prometa između Istočne i Zapadne obale SAD.

Već 1950-ih diljem SAD počela je izgradnja suvremene mreže višetračnih autocesta i stare su ceste počele gubiti na važnosti. Kad je 1984. kod Williamsa u Arizoni otvorena i zadnja dionica Interstate-40 autoceste, stara je Route 66 posve izgubila prometnu važnost.

A godinu potom, na današnji dan prije 34 godine, i status državne ceste. Baš kao da se sve skupa odvija kod nas, nadležna je komisija naredila skidanje svih znakova s oznakom ceste…

Srećom, našli su se ljudi koji su znali prepoznati povijesni značaj Route 66 i ona je pretvorena u turističku atrakciju. Dio je, naravno, uništen razvojem novih prometnica, ali oko 85 posto ceste je i danas u razmjerno originalnoj konfiguraciji, a napredak nije pretjerano doticao usnule gradiće na Srednjem Zapadu.

Filmski hit ‘Auti’ približio ju je i nekim novim generacijama, a gotovo svuda u svijetu stari je znak ceste Route 66 prepoznatljiv i starima i mladima. Bilo bi lijepo kada bismo i mi jednog dana mogli na neki sličan način revitalizirati, recimo, stare ceste prema moru.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo