AMERIČKI VELIKAN

Charles Franklin Kettering (1876. – 1958.): otac elektropokretača, najsvestraniji izumitelj svoga doba

Charles F. Kettering je osim anlasera (elektropokretača) izmislio je brzosušeći lak, elektroničko paljenje, gorivo otporno na detonacije, prvu električnu registarsku blagajnu…

Charles F. Kettering rođen 29. kolovoza 1876., jedan je od najvećih pronalazača električne opreme, postao poznat po elektropokretaču, kojeg je 1911. ugradio u Cadillac. Do tada uobičajena ‘kurbla’, koja je prethodno usmrtila jednog od djelatnika Cadillaca, zamijenjena je uključivim elektromotorom.

Za to mu je pomogao izum uključivog elektromagnetskog zupčanika Bendix, kojeg je 1910. izmislio Vincent Bendix. Charles Kettering je potom osnovao poznatu tvrtku Delco (Dayton Engineering Laboratories Company).

Ugradio je i prvi sustav učinkovitih elektroničkih svjetala, elektronički sustav za paljenje, brzosušeći lak, goriva otporna na detonantna izgaranje. Izmislio je i prvu električnu registarsku blagajnu.

Charles Franklin Kettering, ‘otac’ elektropokretača, najsvestraniji izumitelj svoga doba, umro je 25. kolovoza 1958. A ovo je 20 njegovih slavnih izjava, poslovica:

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo