VOZILI SMO

Vozili smo Kia EV9 GT Line Launch, raskošni električni korejski SUV, brz i startan, dosega 505 km

Autoportal.hr

Kia EV9 GT Line Launch, novi električni adut korejske marke – i to kakav! Tijekom prve probne vožnje kolos za sedam osoba, cijene 93.999 eura, impresionirao je mnogim vrlinama

Dug pet metara, širok gotovo dva i dovoljno mjesta za do sedam osoba: to je novi Kia EV9 (2024), korejski električni SUV visoke klase, kojeg smo vozili na hrvatskoj prezentaciji u Zagrebu. Atraktivno dizajnirani terenac s baterijskim električnim pogonom već u standardnoj opremi nudi elemente visoke klase. To uključuje električna sjedala koja su opremljena grijanjem i ventilacijom za hlađenje u prvom i drugom redu te se mogu rotirati i preklopiti, trozonski automatski klima uređaj i cijeli niz online infotainmenta.

U sklopu standardne opreme su brojni sigurnosni sustavi, uključujući asistenta za autocestu s podrškom za promjenu trake, asistenta za raskrižja i aktivnog asistenta za mrtvi kut s intervencijom upravljanja i kočenja. Ali nije samo obilje opreme ono čime impresionira Kia EV9 već na prvoj testnoj vožnji. Prostor dostupan u kvalitetno uređenoj unutrašnjosti SUV-a, osiguran međuosnim razmakom od čak 3,10 m, donosi mu prednosti među etabliranim modelima visoke klase.

Autoportal.hr

Uz veliku prostranost na kožom obloženim prednjim sjedalima u prva dva reda (prednja se mogu podešavati u svim smjerovima, iznenađuje komfor nu trećem redu, gdje se udobno mogu smjestiti i odrasle osobe. Daljnje mogućnosti za pohranjivanje manjih komada prtljage pruža osvijetljeni pretinac ispod prednje haube, koji ima 90 litara u automobilu sa stražnjim pogonom i 52 litre u automobilu s pogonom na sva četiri kotača koji smo vozili.

Električni pogon je moćan 4×4: sinkroni strojevi smješteni na prednjoj i stražnjoj osovini isporučuju ukupno 283 kW (385 KS), što omogućuje da se testni SUV visoke klase i mase 2,6 tona kreće kreće okretno. Kia EV9 GT Line Launch do stotke ubrzava za 5,3 sekunde, dostojno sportskog automobila, a najveća brzina je 200 km/h. To su impresivni podaci uz masu od čak 2,6 tona, koja naglašava solidnost izvedbe i sigurnost.

Za uvjerljive performanse zaslužan je okretni moment od čak 700 Nm, dostupan os nula okretaja, te na pritisak papučice akceleratora električni SUV kreće poput lokomotive brzog vlaka. Kia EV9 GT Line Launch nudi opremu i performanse za zahtjevnije kupce, a visoka kvaliteta izvedbe, koja se vidi u svakom detalju opreme, potvrđena je i najvišim standardima sigurnosti. Korejski luksuzni model s električnim pogonom osvojio je pet zvjezdica za sigurnost na Euro-NCAP testu.

Autoportal.hr

Zahvaljujući bateriji kapaciteta 99,8 kWh, domet s jednim punjenjem povećan je na više od 500 km.. Ali, za učinkovito punjenje nužna je visokonaponska stanica napona 800 V i instalirane snage od 150 kW. Proizvođač obećava da se baterija može napuniti od deset do 80 posto za oko 24 minute, ali u normalnim punionicama trebat će ipak dulje vrijeme.

Nisu samo izvrsna sjedala ta koja pridonose tome da duge (testne) vožnje u novoj Kii EV9, cijeli interijer odiše visokim luksuzom i funkcionalnošću. Izvedba ovjesa, koji ujedinjuje udobnost i sigurnost također doprinosi visokim standardima vožnje.. Luksuzni korejac nježno upija neravnine i učinkovito nadoknađuje čak i najozbiljnija oštećenja na cesti. Korejski teškaš pokazuje i agilnost u zavojima, što također govori o sveukupno uspješnom postavljanju šasije.

Prigušenje buke je također izvanredno: akustična izolacija ogromne karoserije gotovo u potpunosti blokira buku od kotrljanja. Sve to upotpunjuje visok dojam. Kia EV9 je zasad u ponudi u dvije verzije – standardnoj snage 203 KS samo na stražnjim kotačima, uz doseg od čak 563 km, za 87.999 eura, te model kojeg smo vozili, GT-Line, s 363 KS i pogonom 4×4, za 93.999 eura. To pokazuje da ovo nije ponuda za prosječne kupce. Naravno, Kia i za ovaj model nudi 7-godišnje jamstvo.

Autoportal.hr

Kia EV9 je impresivan električni SUV koji je iznimno udoban za vožnju i impresionira veličinom i opremom. Vanjske dimenzije jedva da su prikladne za gradsku vožnju, idealan je za duža putovanja, a cijena je visoka.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Elektromotori: 2 (sprijeda i straga), sinkroni s trajnim magnetima
Pogon: na sve kotače
Snaga sustava: 283 kW/385 KS
Maks. okretni moment: 700 Nm (GT-line)
Kapacitet baterije: 99,8 kWh
Vanjske dimenzije (D/Š/V): 5015/1980 (2300)/1780 mm
Masa praznog vozila/nosivost: 2589/651 kg
Obujam prtljažnika: 828-2318 l
Ubrzanje (0-50 km/h): 5,3 s
Maksimalna brzina: 200 km/h
Potrošnja na 100 km: 22,8 kWh
Doseg: 505 km

Autoportal.hr

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo