126. OBLJETNICA

13. lipnja 1895. završena prva prava automobilska utrka u povijesti

Utrka je prije 126 godina održana na dionici Paris-Bordeaux-Paris, ukupno čak 1178 km…

Budući da je riječ o automobilizmu, sportu punom kontroverzi i odluka za zelenim stolom, pobjednikom je na kraju proglašen – trećeplasirani vozač!

Prva autoutrka održana je godinu nakon prvog automobilskog nadmetanja uopće, ocjenske utrke od Pariza do Rouena, te je smatramo prvom pravom, pošto se tražilo najbržeg sudionika…

Émile Levassor, automobilom vlastite konstrukcije, Panhard & Levassor, prevalio je put za 48 sati i 48 minuta (šest sati ispred drugoplasiranog!), no nastupao je u automobilu sa samo dva sjedala, a po propozicijama utrka je bila raspisana za četverosjede, tako da je pobjeda pripala 11 sati sporijem Paulu Koechlinu na Peugeotu.

Zanimljivo je da je Levassor u Bordeaux stigao daleko ranije no što su organizatori pretpostavljali da bi se itko mogao pojaviti, tako da je morao probuditi organizatore kako bi dobio potvrdu.

No pojavio se i mnogo veći problem: vozač koji ga je trebao zamijeniti i odvesti povratnu dionicu po dogovoru se imao pojaviti tek za nekoliko sati, a nitko nije imao pojma u kojem je hotelu odsjeo.

Tako da Levassoru nije bilo druge nego malo se razgibati, pojesti sendviče, popiti malo šampanjca i ponovo sjesti za upravljač.

Na povratku je zastao u nekom restorančiću, pedesetak kilometara od Pariza, i još nešto prigrizao te bez ikakvih problema stigao na cilj nakon gotovo dva dana neprekidne vožnje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin