16. svibnja 1909. u Milanu rođen odlični talijanski vozač utrka Luigi Villoresi

Luigi Villoresi (1909. – 1997.). počeo se utrkivati kada i njegov mlađi brat Emilio, čiji je talent ranije prepoznat, pa ga je 1937. Enzo Ferrari pozvao da nastupa za Alfa Romeo…

Nažalost, Emilio je gotovo odmah poginuo na testiranju, no to nije odvratilo brata od utrka. Luigi, odmilja zvan Gigi, je 1938. postao tvornički vozač Maseratija. Postizao je dobre rezultate, uglavnom kada ne bi bilo srebrnih bolida na stazi, no tada je rat prekinuo utrkivanje u Europi i ono što su trebale biti najbolje godine njegove karijere.

Nakon rata Villoresi je nastavio voziti za Maserati, no 1949. je i on pošao bratovim stopama te potpisao ugovor s Enzom Ferrarijem, koji je u međuvremenu postao samostalan proizvođač trkaćih automobila.

Do 1953. čak će osam puta završiti na postolju u utrkama Svjetskog prvenstva vozača, no nikada na najvišoj stepenici. Potom s Ascarijem odlazi u Lanciju, vozi još nekoliko utrka u Maseratiju i oprašta se od trkaćih pista.

Tijekom aktivne karijere pobijedio je na više od trideset važnih utrka, uključujući Mille Miglia i Targa Florio. Vozio je i relije, ubilježivši pobjedu na Acropolisu 1958. Umro je u Modeni 1997.


Komentari

loading...