27. prosinca 1904. rođen René Bonnet, tvorac automobila sa središnjim motorom

René Bonnet (1904. – 1983.), francuski vozač i konstruktor, rođen na današnji dan prije 115 godina u Vaumasu, od malih je nogu bio entuzijast utrka i sportskih automobila…

Podjednako je bio zainteresiran za konstrukcijski dio kao i za samo nastupanje. Godine 1938. Bonnet i prijatelj Charles Deutsch napravili su atraktivan roadster s Citroënovom mehanikom, a deset godina kasnije, po završetku rata, pokrenuli i vlastitu sportsku marku Deutsch et Bonnet, skraćeno DB.

U sljedećih će petnaest godina tvrtka iz pariškog predgrađa Champigny-sur-Marne proizvoditi sjajne, lagane sportske i trkaće automobile na mehaničkoj osnovi Panharda. Četiri puta su bili pobjednici u klasi na Mille Miglia, triput na Le Mansu, dvaput na Sebringu… pritom proizvevši i na stotine primjeraka uspješnih cestovnih modela, pogotovo kupea HBR.

Možda najusporediviji s onim što je u Italiji radio Carlo Abarth, CD automobili bili su najprominentniji francuski proizvođač malolitražnih sportskih automobila pedesetih, sa sličnom ulogom kakvu će desetljeće kasnije preuzeti tvrtka Alpine. Poslovnoj je suradnji, ali i prijateljstvu, došao kraj početkom šezdesetih.

Deutsch je želio zadržati bliske veze s Panhardom, što će i učiniti vlastitom markom CD, dok se Bonnet odlučio za Renaultovu mehaniku, na kojoj će biti bazirani modeli njegove tvrtke, Automobiles René Bonnet. Glavni mu je financijer bila aeronautička tvrtka Matra, koja će i kupiti tvrtku u listopadu 1964. godine.

U tom se kratkom razdoblju Bonnet upisao u povijest: model Djet iz 1962. bio je prvi serijski, cestovni automobil na svijetu s motorom središnje smještenim iza vozača. Trkaćih modela i prototipova bilo je desetljećima ranije, no mala je francuska tvrtka bila prva koja je kupcima ponudila cestovni model danas najpopularnije koncepcije sportskih automobila!

Matra je nastavila proizvoditi Djet, a René Bonnet se do smrti u prometnoj nesreći 1983. više nije vraćao proizvodnji automobila.


Komentari

loading...