SRETAN 70. ROĐENDAN

Ari Vatanen, sjajan finski reli vozač, rođen 27. travnja 1952.

Premda se okitio samo jednim naslovom svjetskog prvaka (1981.), Ari Pieti Uolevi Vatanen, rođen 27. travnja 1952. u finskom mjestu Tuupovaara, jedan je od najboljih i najpoznatijih reli vozača svih vremena…

Njegovo je ime poznato čak i onima koji nisu pobornici ove discipline automobilizma, barem iz nekoliko razloga, kako sportskih tako i političkih. Ari Vatanen je karijeru počeo više-manje na klasičan način, a talent koji je pokazivao od prvih nastupa nagrađen je titulom svjetskog prvaka 1981. u modelu Ford Escort s livrejom proizvođača cigareta Rothmans.

Suvozač mu je bio vršnjak David Richards, koji će kasnije osnovati tvrtku Prodrive i voditi nekoliko F1 momčadi. Zanimljivo, sljedeće sezone ostao je bez stalnog angažmana i nije bio u prilici braniti naslov.

Po potpisivanju ugovora s Peugeotom počeo je dominirati svjetskom reli scenom, modelom Peugeot 205 T16 pobijedio je u čak pet uzastopnih nastupa, da bi potom imao tešku nesreću u Argentini 1985.

Zamalo je poginuo, oporavak je trajao godinu i pol i nikada nakon toga više nije pobijedio u reliju za Svjetsko prvenstvo. No zato jest na reliju Pariz-Dakar, četiri puta, triput za Peugeot, jednom za sestrinski Citroën.

A vjerojatno bi to učinio i pet puta zaredom da mu nisu ukrali automobil dok je bio u vodstvu 1988. godine. Te je godine pobijedio na brdskoj utrci Pike’s Peak, a kratki dokumentarni film s nje nazvan ‘Climb Dance’ jedna je od osnovnih stavki na repertoaru svakog filmofila koji voli automobilske utrke.

I kasnijih je godina povremeno nastupao na relijima, no glavna mu je preokupacija postala politika, odradio je dva mandata kao konzervativni zastupnik u Europskom parlamentu, pri čemu se isticao na mnogim područjima, za razliku od većine drugih sportaša u politici nije tu bio samo zbog podizanja popularnosti stranke ili političke opcije.

Svjetsku je pozornost ponovo zaokupio 2009. kada se kandidirao za predsjednika krovne automobilske institucije FIA i pobijedio ga je nekadašnj vođa momčadi Peugeot, Jean Todt. Vjerujemo da to nije zadnje što smo čuli o ambicioznom Vatanenu.

Majstore, sretan 70. rođendan!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo