NA DANAŠNJI DAN

Bobby Allison, velikan utrka NASCAR i Daytona 500, rođen 3. prosinca 1937.

Robert Arthur ‘Bobby’ Allison, rođen 3. prosinca 1937. u Miamiju, jedan je od velikana NASCAR utrka, prvak 1983. i trostruki pobjednik utrke Daytona 500.

Robert Arthur Allison, rođen 3. prosinca 1937. u Miamiju, bivši je američki profesionalni vozač i vlasnik trkaćih tima. Allison je bio osnivač grupe Alabama Ganga, grupe vozača sa sjedištem u Hueytownu u Alabami, gdje je bilo obilje kratkih staza za bogate natjecatelje.

Bobby Allison se natjecao u NASCAR Cup Seriji od 1961. do 1988., dok se tijekom svoje karijere redovito natjecao na kratkim stazama. Također se utrkivao u utrkama IndyCar, Trans-Am i Can-Am. Proglašen jednim od 50 NASCAR-ovih najvećih vozača i član NASCAR-ove kuće slavnih. Gio je prvak Winston Cupa 1983. i osvojio slavnu utrku Dayton 500 1978., 1982. i 1988. godine. Bobby Allison je s 84 pobjede četvrti je na vječnoj listi najuspješnijih.

Njegov brat Donnie Allison također je bio istaknuti vozač, kao i njegova dva pokojna sina, Clifford i Davey Allison. Bobbyjev i Donniejev televizijski okršaj šakama s Caleom Yarboroughom na Daytona 500 1979. zaslužan je za izlaganje NASCAR-a publici diljem zemlje. Prisjećamo ga se zbog zadnje pobjede ‘velikog’ automobila s dugim međuosnim razmakom od 292 cm. Slavio je vozeći Chevrolet Monte Carlo iz 1977. na poznatoj kalifornijskoj stazi Riverside.

Već od sljedeće utrke pravila zabranjuju nastup takvim modelima, automobili postaju manji i zdepastiji, a jedan dio američke sportske povijesti postaje prošlost. Premda se nama i manji američki automobili čine pozamašnima, vrijeme pravih ‘jahti na kotačima’ počelo je odumirati.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo