NA DANAŠNJI DAN

Charles Stewart Rolls, suosnivač tvrtke Rolls Royce, rođen 27. kolovoza 1877.

Foto: Rolls-Royce
irollsc001p1

Charles Stewart Rolls, rođen 27. kolovoza 1877. u gadiću Southbourne na južnoengleskoj obali, britanski pionir automobilizma i zrakoplovstva, poginuo je 1910. pri rušenju aviona tijekom zrakoplovne izložbe u Bournemouthu u Engleskoj, nakon što mu se u letu otkinuo rep

Prvi član legendarnog dvojca, čija prezimena, Rolls-Royce, krase najuglednije automobile i najbolje avionske motore, spojio je strasti za vožnjom i letenjem, što ga je stajalo života.

Charles Stewart Rolls, Velšanin plemenitaškog podrijetla, treći sin lorda Rollsa i lady Llangattock, iz grada Monmouth, u najranijoj se dobi oduševio novim tehnologijama.

Već je 1896. nabavio prvi automobil i vozio ga tijekom studija u Cambridgeu. U Fulhamu je 1903. osnovao zastupstvo za automobile marki Peugeot i Minerva. Sljedeće mu godine partner postaje Frederick Henry Royce.

Ponudio mu je financirati njegov projekt izrade automobila, koji će kvalitetom nadmašiti sve dotadašnje. Nastaje tvrtka Rolls-Royce, koja je službeno registrirana 15. ožujka 1906.

Charles Rolls, vrhunski biciklist i letač balonom, ubrzo se oduševio novom tehnologijom, zrakoplovstvom, te mu se potpuno posvetio, a vođenje uskoro slavne kompanije prepustio partneru Royceu.

Od 1909. više gotovo ničim, osim imenom, nije bio vezan s tvrtkom Rolls-Royce. Charles Steward Rolls, suosnivač tvrtke Rolls Royce, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći 12. srpnja 1910., kao prva britanska žrtva zrakoplovstva.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo