SRETAN 68. ROĐENDAN

Ron Howard, holivudski glumac i režiser, rođen 1. ožujka 1954.

Foto: Georges Biard, Wikimedia Commons
Ronald William Howard, rođen rođen 1. ožujka 1954. u Oklahomi (SAD), dobro je poznat ljubiteljima filma, a nekoliko njegovih filmova imaju značajnu ulogu i u povijesti filmova o automobilima…
Prvi od njih svakako su kultni ‘Američki grafiti’ Georgea Lucasa iz 1973., u kojima je mladi Ron Howard glumio lik štrebera Stevea, čiji je bijeli Chevrolet Impala jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih među mnogobrojnim pomno odabranim automobilima u filmu.
Howard je vrlo rano glumačkim ambicijama dodao i one producentske i režiserske, a rezultat toga bio je njegov prvi cjelovečernji film ‘Grand Theft Auto’ iz 1977., jedan od klasičnih filmova potjere 1970-ih.

Neočekivan, ali iznimno uspješan Howardov povratak u svijet filmova vezanih za automobile dogodio se 2013., kada je režirao i producirao ‘Utrku života’ (‘Rush’), neočekivano uspješan film u kojem su ključnu ulogu imala dva velikana Formule 1, James Hunt i Niki Lauda, u nezaboravnom dvoboju s kulminacijom u sezoni 1976.
Usprkos stanovitoj dozi povijesno netočnih detalja i neminovnoj dramatizaciji događaja kako bi bili što ‘filmičniji’ nedvojbeno je riječ o jednom od najdojmljivijih ikada snimljenih igranih filmova o automobilskim utrkama. Nadamo se kako ovo nije bio Howardov zadnji izlet na područje filmova povezanih s automobilima.

Autor