NA DANAŠNJI DAN

8. ožujka 1936. održana prva utrka na slavnoj pješčanoj plaži Daytona Beach

Foto: Florida Historical Society

Duhovni dom serije NASCAR i, uz Indianapolis, čitavog automobilizma u SAD-u nesumnjivo je Daytona u Floridi. Ne treba ga brkati s mjestom Dayton u državi Ohio, poznatim po letu braće Wright i pregovorima o ustroju BiH

Automobilizam je došao na Daytona Beach još 1920-ih, kada su britanski lovci na brzinske rekorde otkrili savršeno ravnu pješčanu plažu. Tako je Daytona postala svjetski poznata, pa su se gradski oci domislili pokušati promovirati mjesto velikom utrkom, na kojoj će nagradni fond biti tada ogromnih pet tisuća dolara.

Za tu je prigodu improvizirana ovalna staza uz more, na kojoj je prva autoutrka održana 8. ožujka 1936. Utrka je bila debakl, grad je izgubio golem novac, protiv proglašenog pobjednika Milta Mariona uloženo je nekoliko protesta, nitko zapravo nije znao koliko je uistinu krugova prevezao koji automobil, a pješčana se plaza toliko uništila u zavojima i kolotrazima da nije bilo moguće ni voziti po njoj ni gledati utrku.

No publici se ipak svidjelo, a jedan od vozača i lokalni stanovnik Bill France stariji imao je viziju pretvaranja utrke u uspjeh. Preuzeo je na sebe organizaciju i malo pomalo pretvorio oval u Daytoni u najveću utrku serijskih automobila u SAD-u.

Stoga je osnovao NASCAR, doveo još novca, sponzora, staza, vozača. Na pijesku se u Daytoni vozilo sve do 1958., a nakon toga je utrka pomaknuta na novoizgrađeno asfaltirano ovalno trkalište i zvuk trkaćih motora na plaži polako je nestajao, dok su na mjestu staze nikli hoteli i restorani.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo