NA DANAŠNJI DAN

DeLorean Motor Company (DMC) osnovan 24. listopada 1975.

DeLorean je proizvođač sportskih automobila, kojeg je u Detroitu. utemeljio GM-ov potpredsjednik John DeLorean, s proizvodnjom u sjevernoirskom gradu Dunmurry

Foto: Bernard Gotfryd, Wikimedia Commons

DeLorean je osnovan s ciljem pokretanja proizvodnje modela, DeLorean DMC-12, koji je trebao postati svojevrstan tržišni ‘protuotrov’ za Porsche 911, u pola cijene. Kako bi što povoljnije napravili uzbudljiv sportski automobil, kojeg je dizajnirao Giorgetto Giugiaro, iskoristili su šasiju i ovjes coupea Lotus Esprit te ugradili krilna vrata po uzoru na slavni Mercedes-Benz 300 SL Gullwing.

No, željeli su napraviti trajan automobil, pa su karoseriju izradili od nehrđajućeg čelika. To je povećalo trajnost, ali i stvorilo probleme. Proizvodnja je organizirana u Sjevernoj Irskoj, u gradu Dunmurry.

DeLorean DMC-12 , s krilnim vratima, izgledao je atraktivno, ali se na tržištu nije proslavio, jer je stajao gotovo kao Porsche 911, a nije imao ni približno njegove performanse. Atraktivan stil, karoserija od nehrđajućeg čelika i konfekcijski motor V6 pokazalo se lošom formulom.

Proizvodnja je bila preskupa te je ukupna cijena porasla na gotovo 25.000 USD, koliko je stajao i Porsche 911. Usto je koristio razmjerno slabi, konfekcijski motor 2.8 V6, kojeg su proizvodili Peugeot, Renault i Volvo.

Kako bi postigli sportske performanse, trebao je biti ojačan na 200 KS, a ubrzo je željena snaga spuštena na 170 KS. No, radi strogih ekoloških normi u SAD-u i ugradnje dvaju katalizatora, snaga je u serijskoj izvedbi smanjena na 132 KS.

Cijena je narasla do razine koju nisu opravdale razmjerno skromne performanse (za sportski automobil). Brzina je, naime dosezala 200 km/h, ali, umjesto obećanih 8,8 s, do stotke je trebalo čak 10,5 s.

U nepune dvije godine, od 21. siječnja 1981. do kraja 1982. proizvedeno je svega 9200 primjeraka, a procjenjuje se da ih je još 2000 u funkciji.  Kraj proizvodnje povezan je s bankrotom i gašenjem tvrtke DeLorean (DMC). U američkom Gettysburgu (Pennsylvania) svake se godine održava DeLorean Car Show, gdje se okupljaju ljubitelji ovih automobila.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin