NA DANAŠNJI DAN

Donald Campbell, britanski lovac na brzinske rekorde, rođen 23. ožujka 1921.

Express Newspapers/Archive Photos

Donald Campbell rođen je 23. ožujka 1921. u gradiću Kingston upon Thames jugozapadno od Londona, kao sin britanske legende brzina…

Kad je britanski vozač Sir Malcolm Campbell preminuo u svom domu posljednjeg dana 1948., Otok je oplakao nacionalnog heroja, koji je držao svjetski brzinski rekord na kopnu i vodi…

Malo tko je znao kako je već u ljeto te godine Campbellov sin Donald, , počeo iskušavati očev trkaći čamac u namjeri da nastavi njegovim stopama. Od oca će preuzeti i ime tih strojeva za obaranje rekorda, Bluebird.

Plave ptice će ga u naredna dva desetljeća dovesti do čak osam svjetskih brzinskih rekorda, a u jednoj će nažalost i poginuti. Primarni je fokus interesa Campbella mlađeg bio rekord na vodi, od prvih pokušaja 1948. do smrti na jezeru Coniston 1967., u stalno dorađivanim inačicama Bluebirda K7.

Od 1955. do 1964. čak je sedam puta postavljao svjetske rekorde, od početnih 325.60 do završnih 444.71 km/h. Te je 1964. ostvario i jedinstveni podvig, u istoj godini oborivši i brzinski rekord na zemlji: učinio je to bolidom Bluebird CN7 na suhom dijelu jezera Eyre u Australiji, a postignuta je brzina bila 648,7 km/h.

Bluebird CN7 je, zanimljivo, sredinom sedamdesetih bio nakratko izložen i na zagrebačkom Velesajmu u sklopu izložbe ‘Niki Lauda predstavlja vam najbrže automobile svijeta’. Campbellovo je tijelo na dnu jezera Coniston pronađeno tek 2001.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo