NA DANAŠNJI DAN

Frederick Henry Royce, slavni britanski konstruktor, pokretač tvrtke Rolls-Royce, rođen 27. ožujka 1863.

Foto: Rolls-Royce

Frederick Henry Royce, bez formalnog obrazovanja, ali iznimnim talentom, 1904. stvara vlastiti automobil, a u povijest ulazi, kad mu se pridružuje trgovac automobila Charles Stewart Rolls…

… te 1906. osnivaju tvrtku Rolls-Royce. U zanimljivoj ironiji sudbine, genijalni konstruktor najluksuznijih automobila za aristokrate i milijunaše, Frederick Henry Royce, rođen 27. ožujka 1863. u engleskom Alwaltonu, odrastao je u oskudici, radi koje je ostao i bez formalnog školovanja, od malena prisiljen na rad. Znatan mehanički talent pomogao mu je u proboju na tržištu rada i omogućio mu da osnuje vlastitu tvrtku.

Henry Royce je imao moto bio “štogod se učini ispravno, ma kako skromno bilo, postaje otmjeno.” Nezadovoljan kvalitetom automobila koje je posjedovao, odlučuje napraviti vlastiti model, koji će biti beskompromisno kvalitetno izrađen i to ostvaruje 1904. Iste godine priključuje mu se trgovac automobila Charles Stewaet Rolls, s kojim će osnovati tvrtku i nazvati je Rolls-Royce.

Vrhunska kvaliteta izrade udružena sa za ono vrijeme iznimnim voznim osobinama ubrzo su učinili najvažniji model tvrtke, Silver Ghost, univerzalno prihvaćenim kao najbolji automobil na svijetu. Nažalost, krhko zdravlje bilo je razlog da se Royce udalji iz dnevnih aktivnosti tvrtke, tako da se preselio, dio godine boraveći na jugu Francuske, a dio na engleskom ladanju.

To ga ipak nije spriječilo da se nastavi baktati mehaničkim problemima, a posljednja uistinu značajna konstrukcija, koju je Royce zgotovio, bio je avionski motor, koji će pod imenom Merlin dosegnuti status možda i najznačajnijeg pogonskog stroja II. svjetskog rata.

Frederick Henry Royce, “motor” tvrtke Rolls-Royce, umro je 22. travnja 1933., u 71. godini života.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo