IN MEMORIAM

30. rujna 1955. u automobilskoj nesreći poginuo James Dean, mitski holivudski glumac

Foto: Warner Bros, Porsche

Prije 68 godine film ‘Istočno od raja’ igrao je u kinima diljem SAD-a, a još dva, u kojima je mladi James Byron Dean (rođen 8. veljače 1931.) igrao glavnu ulogu, ‘Buntovnik bez razloga’ i ‘Div’, bila su u postprodukciji i čekala prikazivanje. Dean je bio zvijezda u usponu…

Činilo se da je pred njim sjajna filmska karijera, no on je barem jednako kao nju priželjkivao onu trkačku. Već je nekoliko godina honorare trošio za nabavku sportskih automobila i utrkivanje njima, bio mu je to hobi i strast. Sada se kao nagradu za prvu glavnu ulogu i prelazak u prvu holivudsku ligu počastio tehnološkom poslasticom, pravim trkaćim automobilom, malim no iznimno kompetitivnim i brzim roadsterom Porsche 550 Spyder.

Nakon što je dvije godine prethodno preminuli Dean Jeffries, na novi Porsche napisao trkaće brojeve 130 i natpis ‘Little Bastard’, glumac je krenuo na utrke koje su se tog vikenda održavale u kalifornijskom mjestu Salinas, južno od San Francisca. Nikada nije stigao onamo…

U blizini mjesta Cholame 30. rujna 1955. u 17:45 student Donald Turnupseed počeo je skretati ulijevo, na sporednu cestu. Uz nisko sunce na zalasku nije uočio mali srebrni automobil koji se približavao i njegov se Ford našao ravno u putanji Porschea. James Dean je u sudaru poginuo, njegov suvozač, Porscheov tvornički mehaničar Rolf Wütherich, zadobio je teške ozlijede, dok je Turnupseed prošao uglavnom neozlijeđen.

Nikada nije sa sigurnošću dokazano kojom je brzinom Dean vozio. Očevici su tvrdili kako nije bila pretjerana, no nešto više od dva sata prije smrti već je dobio jednu kaznu zbog prebrze vožnje. Legenda o Jamesu Deanu nastavila je rasti te je taj glumac i danas jedna od ikona 20. stoljeća, premda je odigrao samo tri glavne filmske uloge i poginuo u dobi od samo 24,5 godine.

Autor

Preporučeni sadržaj