NA DANAŠNJI DAN

25. kolovoza 1910. u Chicagu startali legendarni američki žuti taksiji

Walden W. Shaw je prije 113 godina osnovao tvrtku Shaw Livery Company za taksi usluge u Chicagu, glavni menadžer bio mu je John D. Hertz

Hertz će ubrzo preuzeti kontrolu nad tvrtkom. Nakon što je uspio obojiti svoje taksije u žuto kako bi privukao potencijalne vozače, John D. Hertz se 1. prosinca 1915. reorganizirao u Yellow Cab Company, s 40 taksija.

Franšizirao je to ime poslovnim ljudima u drugim velikim gradovima, uključujući New York City, šireći svoje carstvo taksija, ali je ostao u New Yorku, gdje se posao kasnije pokazao smrtonosnim. Godine 1920. Hertz je stvorio Yellow Cab Manufacturing Company za izradu vlastitih automobila.

Sljedeći poslovni iskorak bio mu je 1923. , kad osniva Yellow Coach Manufacturing Company za izgradnju autobusa i drugih velikih transportnih vozila. Sljedeće je godine  kupio tvrtku za iznajmljivanje automobila i preimenovao je u Hertz Drive-Ur-Self Corporation. Tijekom 1920-ih Hertz se suočavao s ozbiljnom konkurencijom novih taksi službi u Chicagu, posebno tvrtke Checker Taxi.

Čikaški taksi ratovi bili su pred eksplodiranjem. U lipnju 1921. Hertz je izjavio: “Otišli smo s ubojitim metodama tvrtke Checker Taxi upravo onoliko daleko koliko namjeravamo. Do večeras je bila samo komična opera, ratovanje, ali od sada će to biti borba do kraja. Smatramo da bismo mogli završiti cijeli posao upravo sada.” Pritisnite gornju poveznicu da pročitate mnoge fascinantne članke iz tog doba.

Autor

Preporučeni sadržaj