SRETAN 42. ROĐENDAN

Mikko Hirvonen, finski reli vozač, “vječiti drugi”, rođen 31. srpnja 1980.

Foto: Stefan Brending

Mikko Hirvonen rođen je 31. srpnja 1980. u gradu Kannonkoski, u središnjoj Finskoj, u svjetskom reli prvenstvu je od 2002. do 2014. ostvario 15 pobjeda

Nevjerojatna dominaciju koju je Sebastien Loeb ostvario u svijet relija donijela je nekoliko kolateralnih žrtava, sjajnih vozača koji su osvojili tek po jedan ili niti jedan naslov svjetskog prvaka. Možda je najbolji primjer tome Mikko Hirvonen, sjajni finski vozač koji se od 2002. do 2014., vozeći za timove Citroën, Ford, Subaru, Škoda, M-Sport domogao impresivnih 15 pobjeda u relijima za svjetsko prvenstvo, 69 puta se penjao na podij, 260 puta pobijedio u etapama, no do titule nikako nije mogao doći.

Čak je četiri puta na kraju sezone bio drugoplasirani u poretku svjetskog prvenstva, svaki je put pobjednik bio nevjerojatni Sébastien Loeb. Mikko Hirvonen je 28 puta pojedine relije završavao drugi, što također govori o razini frustracije. Šteta, jer je Hirvonen bio sjajan reli vozač, što je počeo pokazivati još vrlo mlad u finskom prvenstvu, svakako najjačoj nacionalnoj konkurenciji na svijetu.

Već u ranim dvadesetima Mikko Hirvonen je dobio priliku u tvorničkim momčadima Ford i Subaru, no tek kad se vratio u privatnike talent mu je dovoljno zabljesnuo da mu Ford 2006. da novu priliku. Otada do 2014., kad je zaključio sportsku karijeru, nije završio sezonu bez pobjede na nekom od relija, a samo je 2010. bio plasiran ispod trećeg mjesta na kraju sezone.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo