ALFA ROMEO

2. prosinca 1915., Nicola Romeo kupio Alfu, premda ga auti nisu zanimali

-

Alfa Romeo rođen slučajno: napolitanski biznismen gustih crnih brkova, koji se obogatio proizvodnjom rudarske opreme, primarno je bio zainteresiran za tvornice, u kojima je namjeravao proizvoditi municiju i vojnu opremu…

Čak i nakon I. svjetskog rata, vojne narudžbe ostale su prioritet, a čovjek koji je dao prezime tvrtki zapravo uopće nije želio ponovo krenuti u proizvodnju automobila, dok nije shvatio da na lageru postoje dijelovi potrebni za sklapanje stotinjak predratnih modela.

Model 20/30 HP prvi je 1920. ponio ‘Romeo’ kao dodatak dotadašnjem imenu marke. Talijanska država pomagala mu je od 1921., nakon propasti poslovne banke.

Romeo je vodio tvrtku dokle god je bilo vojnih narudžbi, a kada su one 1928. nestale,povukao iz priče koja ga, zapravo, uopće nije pretjerano zanimala.

Godinu dana ranije bio je spreman čak i likvidirati tvrtku. No ipak, mora mu se priznati da je upravo on u svrhu promocije Alfa Romea odlučio financirati ozbiljnu tvorničku trkaću momčad i platiti najboljim Fiatovim inženjerima da prijeđu u Milano.

Autor