NA DANAŠNJI DAN

OPEC 22. prosinca 1973. povećao cijenu barela nafte s 5,12 na 11,65 dolara te izazvao veliku naftnu krizu

OPEC je u tri mjeseca gotovo učetverostručio cijenu barela nafte, koji se u ljeto 1973. prodavao po samo 3 dolara. A udvostručenje cijene 22. prosinca 1973. izazvao je legendarnu naftnu krizu…

Bio je veliki šok za zapadno svjetsko gospodarstvo. Razlog poskupljenja bio je politički. Izrael je upravo pobijedio u Yom Kippur ratu protiv Egipta i Sirije. Dvije arapske zemlje pokrenule su iznenađujući napad na Izrael tijekom židovskog festivala Yom Kippur koji je završio njihovim teškim porazom.

Cilj je bio preokrenuti gubitke ‘šestodnevnog rata’ 1967. ‘ i ponovno potvrditi arapske pretenzije nad regijom. Međutim, potez OPEC-a nije osmišljen protiv Izraela. Trebalo je naštetiti Sjedinjenim Državama koje su Izraelu brzo i snažno opskrbile vojnom opremom za rat, kao i pružanjem političke podrške.

Richard Nixon, tadašnji američki predsjednik, utemeljio je posebni ured za energetiku kako bi se mogao nositi s krizom. Nixonova je administracija kao reakciju na veliku naftnu krizu i nestašice goriva izglasala zakon kojim se 2. siječnja 1974. maksimalna dopuštena brzina u čitavoj državi ograničava na 55 milja na sat (88,5 km/h).

Pojedine su savezne države odredile i niže limite! Ovo iznimno nisko ograničenje ostalo je na snazi dugo nakon završetka krize, tek je 1987. povećano na 65 mph (104,6 km/h), a zakon je ukinut 1995., vraćajući ovlasti saveznim državama.

Famozni ’55’ danas je na snazi, što se autocesta tiče, samo u dijelovima Havaja te, za kamione, u Kaliforniji i Portoriku.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin