NA DANAŠNJI DAN

Robert Kearns, dugo nepriznati izumitelj intervalnih brisača, rođen 10. ožujka 1927.

Foto: Inventors DIGEST

Automobili su počeli biti opremani brisačima vjetrobranskog stakla još 1920-ih, no suvremeni intervalni sustav njihovog rada izumio je jedan od najintrigantnijih znanstvenika u povijesti autoindustrije – Robert Kearns

Robert Kearns rođen je 10. ožujka 1927. u gradu Gary, Indiana. Na vlastitom je vjenčanju 1953. doživio bizarnu nesreću, kad ga je čep od šampanjca pogodio u lijevo oko, praktički ga lišivši vida na njemu. Robert Kearns je 1963. vozeći po kiši, shvatio da ga iznimno živcira jednolični ritam brisača.

Poluslijep, razmišljao je o ljudskoj fiziologiji i o tome kako se naši kapci, svojevrsni prirodni brisači, svakih nekoliko sekunda spuštaju, no naše treptanje nije prirodno ritmično i jednolično. Na bazi tog razmišljanja konstruirao je intervalne brisače, bazirane na pražnjenju kondenzatora.

Ponudio je ugradnju vodećim proizvođačima automobila no svi su ga odbili, a tvrtka Ford je objavila da su se odlučili za izgradnju sličnog, ali ne sustava kojeg je osmislio Kearns, kad su 1969. ponudili tu novost kupcima Mercury modela.
Kearns je to prihvatio, a onda mu je 1976. sin donio jedan sustav za kontrolu rada brisača iz nekog modela Ford.

Rastavivši ga, shvatio je da je sustav potpuno identičan njegovom! Podigao je sudsku tužbu, prvo protiv tvrtke Ford, potom Chrysler, GM, Mercedes-Benz i nekih japanskih proizvođača.

No, paralelno s tim uništen je njegov privatni život: rastava od žene, problemi s paranojom, živčani slomovi, psihijatrijska liječenja, svađe s odvjetnicima, samostalno preuzimanje vođenja postupka na sudu, golemi dugovi za odvjetničke troškove.

Dobio je sudske sporove protiv tvrtki Ford i Chrysler, premda nije sigurno da su mu iznosi uopće pokrili dugove, ponajprije prema pravnim zastupnicima, dok su u ostalim parnicama nastupile zastare. Sve je to detaljno objašnjeno i u kultnom filmu ‘Bljesak genija’ iz 2008., nastalom tri godine nakon što je Kearns umro.

Robert Kearns je umro 9. veljače 2005., od tumora na mozgu i dugogodišnje borbe s Alzheimerovom bolešću.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo