NA DANAŠNJI DAN

25. lipnja 1950. autsajder Louis Rosier osvaja 24 sata Le Mansa

U dva prva poslijeratna izdanja kultne francuske utrke izdržljivosti 24 sata Le Mansa pobjedu su odnijele ekipe u kojima je jedan od vozača nastupio praktički samostalno. To potom više nije bilo moguće…

Luigi Chinetti pobijedio je 1949. (partner mu je bio britanski lord Selsdon), a1950. popularni francuski vozač Louis Rosier. Rođen 1905., utrkama se počeo ozbiljnije baviti tek u zrelijim godinama, po završetku II. svjetskog rata.

Najuspješnija mu je sezona u karijeri bila 1950., kada je završio četvrti u poretku prvog svjetskog prvenstva, odnosno prvi od ‘ostatka svijeta’, iza nedodirljivog trojca vozača Alfa Romea. Nastupao je bolidom Talbot-Lago, kojim je iste godine osvojio i utrku 24 sata Le Mansa.

Vozio ju je u tandemu sa sinom Jean-Louisom, no sin je odvezao samo nekoliko krugova, a tata bio za upravljačem sve ostalo vrijeme! Rosier će poginuti 1956., a pravila na 24 sata Le Mansa biti promijenjena nakon zamalo neuspješnog pokušaja kojim je 1952. Pierre Levegh sam želio osvoji utrku – otada postoje minimalne dionice propisanog odmora za pojedine članove ekipa.

Autor

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

Preporučeni sadržaj