PROMETNA PATROLA

Ako vozite autocestom svakako ugradite ZIMSKE GUME. Ljetne i lanci u prtljažniku nisu preporučljivi

Mario Žamić, Wikimedia Commons, Autoportal.hr
-

Zimske gume na hladnom i skliskom asfaltu znatno poboljšavaju prianjanje gume, skraćuju zaustavni put i poboljšavaju upravljanje te smanjuju rizik proklizavanja i gubitka kontrole

Po zakonu, zimskom opremom u cestovnom prometu smatraju se zimske gume, ali i ljetne s dubinom utora minimalno 4 milimetra, uz lance u prtljažniku spremne za ugradnju. Obvezna je na svim zimskim dionicama te autocestama, od 15. studenoga do 15. travnja. Savjetujemo ipak svim vozačima da koriste zimske gume, posebice ako putuju autocestom. To je važno i za vozila s pogonom 4×4.

Zimske gume na automobilu, u zimskom periodu korisne su svim uvjetima, a posebice kad je asfalt hladan i navlažen. Naime, ljetne gume znatno smanjuju mogućnost prianjanja na asfalt već pri temperaturama nižim od +7 Celzijevih stupnjeva, posebice na vlažnom asfaltu.

Naime, zimske gume imaju gaznu plohu prilagođene geometrije, s uzdužnim, poprečnim i kosim utorima, te lamelarnom strukturom prianjajućih blokova, a izrađena je od mekšeg materijala, s velikim udjelom dobro prianjajuće silike. Time osiguravaju dobru drenažu vode i snijega između kolnika i gazne plohe te znatno bolje prianjaju od ljetnih, smanjujući rizik proklizavanja i gubitka kontrole na hladnom i skliskom kolniku.

Zimske gume u zimskim uvjetima zaustavni put skraćuju za 20 do 50 posto u usporedbi s ljetnim. Stoga oni koji zimi autocestom voze automobilom s ljetnim gumama, trebaju upravljati s posebnim oprezom, smanjiti brzinu i povećati razmak od vozila ispred.

Također, prije polaska na put treba provjeriti i po potrebi podesiti pravilan tlak u gumama, ovisno o opterećenju vozila. Usto je važno brzinu prilagoditi uvjetima vožnje (stanju kolnika, vidljivosti, stanju automobila…) temeljem članka 51. stavka 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najveća dopuštena brzina od 130 km/h u zimskom periodu vrijedi samo ako su uvjeti na cesti dobri i imate kvalitetne zimske gume. Ako je magla, cesta je vlažna ili pokrivena snijegom, brzinu treba smanjiti, posebice ako vozite na ljetnim gumama.

Općenito, ako cesta nije potpuno suha, a vidljivost nije dobra i/ili vozite na ljetnim gumama s dubinom utora većim od 4 mm nije preporučljivo voziti brže od 100 km/h, a kod lošijih uvjeta brže od 80 km/h.

Pritom treba držati sigurnosni razmak, minimalno u iznosu puta kojeg automobil prijeđe u dvije sekunde.

Autor