SRETAN 37. ROĐENDAN

Lewis Hamilton, zasad sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, rođen 7. siječnja 1985.

Lewis Hamilton, svjetski prvak u Formuli 1 2008., 2014., 2015., 2017., 2018., 2019., 2020. i prvi tamnoputi vozač u povijesti tog natjecanja, rođen je prije 37 godina u britanskom Stevenageu…

Ovaj je veliki britanski vozač od desete godine bio u trening programu tima McLaren, gdje je 2007. debitirao i odmah se uključio u borbu za naslov.

Premda mu je momčadski kolega bio Fernando Alonso, po mišljenju mnogih najbolji vozač generacije, odmah se pokazuje ravnopravnim te  sezonu završava s jednakim brojem bodova kao i Španjolac, bod nanje nego što je osvojio Kimi Räikkönen (Ferrari).

Već sljedeće godine u još dramatičnijoj završnici osvaja prvi naslov, doslovno u posljednjem zavoju posljednje utrke. Bolid nakon toga nije konkurentan za titule, no ipak u svakoj sezoni pobjeđuje bar po jednom. Tradiciju nastavlja i u novoj momčadi, Mercedes-Benz, kamo prelazi 2013., a u dvije sljedeće sezone osvaja naslove, a 2016. titulu zamalo gubi – prvak je postao momčadski kolega Nico Rosberg.

Nakon Nijemčevog povlačenja za novog mu momčadskog kolegu dolazi Valtteri Bottas, te napokon, nakon što su mu u dotadašnjoj karijeri timski partneri bili Fernando Alonso, Jenson Button i Nico Rosberg, sjajni vozači i svjetski prvaci, uspostavlja dominaciju u vlastitoj ekipi, no i u čitavoj Formuli 1.

Do danas je osvojio još četiri titule, oborio rekorde po broju pobjeda (95) i pole positiona (98), a sa sedam titula prvaka na vrhu vječne tablice izjednačio je rekord kojeg je držao Michael Schumacher. Posljednjih je godina i izrazito politički aktivan, pogotovo u borbi za rasnu ravnopravnost.